Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

M och KD: L och C svek i sista stund i regionen

Tidigare allians i regionen/landstinget, nu uppdelad. Foto: arkivbild

Annons

Efter tolv års väl fungerande samarbete, varav fyra år i majoritet, meddelade Centerpartiet och Liberalerna att de lämnar Alliansen för att bilda koalition med Socialdemokraterna i Region Västmanland (tidigare landstinget).

Väljarnas dom mot det tidigare rödgröna styret i regionen var hård. Socialdemokraterna backade tre mandat och Miljöpartiet tappade fyra mandat och åkte därmed ur regionfullmäktige helt och hållet. Det är ett underkännande mot den förda politiken. Åtta års rödgrönt styre röstades bort. Åtta år av allt längre vårdköer, kraftigt ökade kostnader för hyrpersonal och stora budgetunderskott för Västmanlands sjukhus.

Det enda uttalade politiska samarbetet inför valet, Alliansen, gick däremot framåt som helhet. Alliansen hade en gemensam valplattform, en fullt finansierad budget som tagits fram tre månader innan valet och alla fyra partier uttalade sig redo att ta över ledningen tillsammans. Efter valet skedde förhandlingar och olika poster fördelades mellan partierna. Alliansen var enig om att hålla samman.

Annons

Annons

Alliansen var enig om att hålla samman.

Mindre än 18 timmar innan valfullmäktige skulle äga rum meddelade C och L att de hellre ville styra med Socialdemokraterna. Istället för tydlig allianspolitik valde de att sätta sig i knät på samma socialdemokrater som ökat vårdköerna och vars politik de kritiserat i åtta års tid. Väljarna röstade för Allianspolitik men i stället får de S-politik.

Istället för tydlig allianspolitik valde de att sätta sig i knät på samma socialdemokrater som ökat vårdköerna och vars politik de kritiserat i åtta års tid.

Det nya röda styret har inte majoritet i regionfullmäktige. Ett faktum som straffade sig direkt då det röda styret förlorade sin allra första votering i fullmäktige. Det innebar att Moderaterna nu innehar posten som ordförande i regionfullmäktige, och Kristdemokraterna posten som förste vice ordförande.

S, C och L var dåligt förberedda på maktövertagandet. Hittills har de, utöver ett kortfattat pressmeddelande, inte lanserat någon gemensam politisk plattform. Att minska beroendet av hyrpersonal som de nämnt är redan alla partier i fullmäktige överens om. Politik har uppenbarligen inte varit det viktigaste för den nya koalitionen.

Moderaterna och Kristdemokraterna kommer att bilda en kraftfull opposition. Vi kommer att samarbeta och lägga fram förslag för att korta vårdköerna, skapa ordning och reda i sjukhusets ekonomi och minska behovet av hyrpersonal.

Annons

Moderaterna och Kristdemokraterna kommer att bilda en kraftfull opposition.

Vi kommer framför allt att hålla våra löften till väljarna, till patienterna och till andra partier. Vi sviker dem inte för att få fler heltidstjänster till våra politiker.

Tomas Högström (M)

Malin Gabrielsson (KD)

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan