Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Carl Arnö: I Västerås vågar man spänna bågen och sikta högt

Västerås har vuxit genom historien. Foto: Göran Widerberg

Annons

Västerås som mitt vardagsrum

Mitt vardagsrum är fyllt av möbler och andra saker som jag har köpt, fått eller ärvt under årens lopp. Jag gillar mitt vardagsrum för att det talar om vem jag är, berättar om min historia och fylls av människor som jag tycker om.

Där händer saker som förgyller mitt liv, men är det vackert? Nej, det är väl inte det ord jag främst använder, men det är trevligt och det är mitt.

När någon kliver in och säger att det är fult då blir jag både arg och förolämpad. Det har precis samma effekt som Arkitekturuppropets onyanserade stämpling av Västerås och andra städer har på mig.

Det har precis samma effekt som Arkitekturuppropets onyanserade stämpling av Västerås och andra städer har på mig.

Annons

Visst finns det byggnader i Västerås som inte är särskilt vackra och man kan tala om hus som är otidsenliga, trista eller har fel skala. Omröstningen tar dock ingen som helst hänsyn till hur städer mår, eller ser ut i sin helhet. Inte heller till hur invånarna upplever sina städer.

Annons

Jag jobbar i Västerås och har jobbat i Umeå, som också stämplades, och vet att ett vanligt uttryck om Västerås är ”I Västerås är det lätt att leva, allt man behöver finns nära”. I Umeå säger man istället att ”Umeå är en trevlig stad”.

Det är tecken på trivsamma och väl fungerande städer som man vill bo, leva och verka i. Jämför man städer i Sverige ser man också att Umeå och Västerås hör till dem som utvecklats mest.

Även jag tycker att det är synd att det inte finns kvar mer av det riktigt gamla, om det nu är 1950- och 60-talets rivningar som avses med stämpeln. Lång historia ger en stad identitet och karaktär, men det är blandningen av gammalt och nytt som är viktig för en intressant och dynamisk stad.

Lång historia ger en stad identitet och karaktär, men det är blandningen av gammalt och nytt som är viktig för en intressant och dynamisk stad.

Det finns i Västerås, som är en av landets äldsta städer. Man kan stå på ett ställe och bokstavligen peka på hela Sveriges historia. Det är kraftfullt, ger djup och känsla av sammanhang. Stadsbilden i Västerås präglas av en anda där man utgår från varje tids idéer och bästa tillgängliga kunskap om hög kvalitet.

Det är en kultur som gör Västerås till en av Sveriges mest spännande städer. Här vågar man spänna bågen och sikta högt!

Det är en kultur som gör Västerås till en av Sveriges mest spännande städer.

Annons

Annons

Tillväxtstäder som Västerås utvecklas hela tiden med årsringar. Stadsplaneringens uppgift är att sy ihop dem till en väl fungerande helhet med balans mellan nytt och gammalt.

Det är en svår konst för att tillväxten sker med varierande hastighet och ibland skapas ojämnheter. 1950- och 60-talets kraftiga tillväxt var en sådan.

Då revs och byggdes mycket under en kort tid. Det fina med Västerås är dock att staden har vuxit länge och det finns många årsringar. Det gör att tillgången till olika karaktärer och kvaliteter är stor, inte minst när det gäller arkitektur eller boendemiljöer.

Det fina med Västerås är dock att staden har vuxit länge och det finns många årsringar.

Västerås är också just idag i en övergångsfas, en årsring, när en lång industriell epok lämnar efter sig markområden och byggnader som behöver tas om hand. Det innebär stort ansvar och även stora möjligheter att utveckla Västerås utifrån dagens och morgondagens önskemål och behov.

Det här arbetet pågår, men det finns mycket kvar att göra. Ett exempel ser man nu när nya stadsdelar, stråk och platser växer fram längs Mälaren. En ”bro” som slutligen ser till att vattnet blir en helt naturlig del av staden planeras med resecentrum och nya omgivande kvarter.

Och visst behöver vi arbeta med innerstaden för att den även fortsatt ska vara den attraktiva mötesplats som Västeråsarna så väl behöver. Vi som arbetar i staden är i full gång med uppdraget om en kraftsamling för citys utveckling, men också ett arkitekturprogram och andra strategiska projekt.

Annons

Arbetet har grundats i en stor medborgardialog, ”Tyck om din innerstad”. Vi ser behoven av att utveckla alltifrån utbudet, stråken, mötesplatserna, grönskan och arkitekturen till tillgänglighet med olika trafikslag. Det här ska vi jobba med framöver och västeråsarnas egna behov och önskemål är vår ledstjärna.

Annons

Det handlar inte om att återskapa det gamla, utan om att fortsätta lyfta den stolta stad vi har till nya höjder för dem som ska leva här.

Det handlar inte om att återskapa det gamla, utan om att fortsätta lyfta den stolta stad vi har till nya höjder för dem som ska leva här.

Västerås har alla förutsättningar att utvecklas, det är vi överens om, och jag diskuterar gärna hur det ska göras. Men säger man att mitt vardagsrum, Västerås är fult, då kan jag bara inte sitta tyst och hålla med!

Carl Arnö

stadsbyggnadsdirektör i Västerås stad

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy