Annons

Annons

Annons

Anders H Pers: Blir USA sig likt efter valet?

Text

Sjukvården är den stora frågan i USA-valet

Vad händer i USA om Trumps folk vinner? Foto: AP/TT

Santa Cruz , USA

I morgon ska det amerikanska folket välja väg. I varje fall de som röstar. 

Det blir inte lätt. Får president Trumps republikanska högerpolitik fortsätta eller är det dags för en mer liberal demokratisk linje?

Demokraterna har ingen riktig ledare. Om de ändå får majoritet i kongressen nu betyder det dels en omedelbar maktförskjutning, dels att en del republikaner känner vart vinden blåser och i eget intresse mjukar upp sin hållning inför valet 2020. Trump blir tvungen att hänga med i den svängen.

Annons

Lyckas Trumps folk å andra sidan behålla sin ställning i kongressen nu kan motsättningarna i landet koka över. Det har hänt förr.

Annons

Lyckas Trumps folk å andra sidan behålla sin ställning i kongressen nu kan motsättningarna i landet koka över. Det har hänt förr.

Trump ljuger varje dag. Det är många klara över. Men hans gräsrötter på landsbygden och i skrotfärdiga industristäder tycker att han säger vad de själva innerst inne känner. Tillvaron har glidit dem ur händerna. Trump kan fixa så att de får tillbaka det liv de hade igår. 

Trump ljuger varje dag. Det är många klara över.

Klyftan mellan konservativa och liberala idéer har alltid funnits i USA. Den är djupare än vi kanske förstår. Varför ska rikt folk bestraffas med högre skatt än vi andra? Det är ju de rika som skapar jobben.

På den andra sidan: Vi är alla egentligen invandrare. Varför ska vi skicka bort arbetsamma människor från fattiga länder som har bott här i åratal?

Donald Trump dominerar valen i USA, trots att det inte är presidentval i år. Foto: AP/TT

Resonemangen blir inte enklare när man hör att arbetslösheten bland de svarta är lägre nu när Trump hindrar invandrare att konkurrera med dem om jobben. Arbetslösheten i stort är också lägre än på många år och börsen mår bra. Det gynnar republikanerna. 

Annons

Annons

Man kunde tro att de nya kvinnorörelserna främst skulle stärka demokraternas socialpolitik. Men inne i landet där valen brukar avgöras finns starka kvinnogrupper på högerkanten också.

Trumps gapiga utrikespolitik sätter än så länge inga djupa spår hos väljarna. Den stora frågan är sjukvården. Barack Obama fick igenom sjukförsäkringar för folk som saknade skydd. Hur blir det nu?

Den stora frågan är sjukvården. Barack Obama fick igenom sjukförsäkringar för folk som saknade skydd. Hur blir det nu?

Vinner Trumps folk nu är jag rädd att USA inte blir sig riktigt likt. Ett tag.

Anders H Pers

tidigare huvudredaktör VLT

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan