Annons

Annons

Annons

Agneta Lokrantz: Bakvänt med naket mot kroppsfixering när kroppen är det mest privata

Text

Kroppsfixering med Paradise Hotel? Foto: TT

Annons

Många ungdomar, inte minst tjejer, tycker att det är jobbigt med den kropps- och utseendefixering som råder. Omöjliga ideal dikterar att man ska vara trådsmal men vältränad, sminkad efter alla konstens regler, ha tjockt och blankt hår, raka benen och hänga med i modeväxlingarna. Ovanpå det förväntas man stå ut med att folk tar sig rätten att offentligt kommentera hur man ser ut – oavsett om betraktaren tycker att det ser bra eller illa ut.

Omöjliga ideal dikterar att man ska vara trådsmal men vältränad, sminkad efter alla konstens regler, ha tjockt och blankt hår, raka benen och hänga med i modeväxlingarna.

Mot bakgrund av detta kan jag inte låta bli att förundras och förvånas över alla unga vuxna som så gärna vill delta i tv-program som Paradise Hotel och Love Island. De har ju också växt upp i utseendefixeringens tidevarv!

Annons

Annons

Jag förfäras av den syn på människor som underblåses när jag ser reklam för dessa tv-program. I dem exploateras verkligen människokroppen ända in i porerna, och kommentarerna om hur man skamlöst tänker använda sitt utseende för att skaffa sig fördelar i programmet avlöser varandra.

Det plutas med läppar, visas bröst i bikiniöverdelar och urringningar så djupa att Grand Canyon framstår som ett dike, det spänns magmuskler och biceps. Det ska gärna sprutas vatten på dem också för ”bättre” objektifieringseffekt. Tv:s kroppsfixering firar nya triumfer…

Men då och då dyker det upp en kvinnlig kändis som får nog av den kroppsfixering som diverse medier tvångsmatar oss med. För att understryka hur trött hon är på fixering och objektifiering av i huvudsaken kvinnokroppen gör hon något som jag förvånas av – varje gång det händer: hon ”slänger kläderna” och visar upp sig mer eller mindre näck för alla som vill titta. Av någon anledning ska detta ta motverka kroppsfixering och objektifiering.

Men då och då dyker det upp en kvinnlig kändis som får nog av den kroppsfixering som diverse medier tvångsmatar oss med

Hur tänker hon och hennes protesterande medsystrar? Ska mer exponering av nakna kroppar göra att vi blir så ”fed up” av att se nakna kroppar överallt att folk slutar reagera, slutar kommentera? Det vore väl i så fall inte första gången vi blir avtrubbade av företeelser som vi blir översköljda av i tv och tidningar?

Annons

Annons

Fast förut har det mest rört sig om vad krig och svält gör med människor. Det berör oss på ett helt annat sätt och gör oss illa till mods.

Jag tycker det blir snett när det måste förklaras eller motiveras varför man visar sig näck offentligt, oavsett om man vill protestera mot kroppsfixering eller för att samla in pengar till välgörenhet. De som går igång på nakenhet bryr sig knappast om varför vissa människor väljer att ge upp det sista, mest privata de har – sin kropp.

Agneta Lokrantz

tidigare ledarskribent på VLT

Agneta Lokrantz är en av flera fristående krönikörer på ledarsidan. De tar självständig ställning, åsikterna behöver inte sammanfalla med ledarredaktionens.

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan