Annons

Annons

Annons

Västerås

Snart slut på stöket på Västra kyrkogatan – nu invigs "nya" Domkyrkoplan

Byggstök har under en längre tid dominerat Västra kyrkogatan utanför Domkyrkan. Men på söndagen är arbetet äntligen klart och torget kan återinvigas.

Text

Anmäl text- och faktafel

Det har varit svårt att ta sig fram på Domkyrkoplan under en längre tid på grund av Västerås stads bygge av en gång- och cykelbana och Svenska kyrkans upprustning av platsen.

Men den som väntar på något gott. Söndagen den 9 december nyinviger domprost Susann Senter det historiska torget mellan domkyrkan, konsistoriehuset (Café Malin) och biskopsgården. Det skriver Svenska kyrkan i Västerås i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

De besökare som tar sig till invigningen kommer att mötas av en delvis ny gatumiljö. Dels har Västra kyrkogatan blivit enkelriktad för bilar, men även trappan mot domkyrkan har tagits bort och den gamla stenbeläggningen har bytts ut mot storgatsten i ett solfjädermönster.

– Utformningen har skett med största varsamhet för denna betydelsefulla kulturmiljö samtidigt som vi ville skapa en fullt tillgänglig miljö med ramper och taktila tillgänglighetsstråk för synsvaga - allt för att alla skall ha den självklara rätten att kunna ta sig in genom huvudentrén i Västerås största besöksmål, säger Svenska kyrkans projektledare Johan Sohlberg i pressmeddelandet.

Det som återstår för Svenska kyrkans del är att modernisera belysningen på domkyrkans västra fasad, ett arbete som beräknas vara klart kring årsskiftet.

Domkyrkoplan på Västra kyrkogatan återinvigs söndagen den 9 december av domprost Susann Senter. Foto: Pressbild/Svenska kyrkan Västerås

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan