Annons

Annons

Annons

Debatt
FN-förbundet: Stå upp för mänskliga rättigheter

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

FN-förbundet ser arbetet för stärkta mänskliga rättigheter i medlemsländerna som en av FN-systemets största framgångar. Foto: TT

Annons

För 70 år sedan antogs FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Därför firar vi internationella dagen för mänskliga rättigheter den 10 december. Den allmänna förklaringens 30 artiklar har gett upphov till de fri- och rättigheter som stadgas i till exempel barnkonventionen, kvinnokonventionen och konventionen mot tortyr.

Arbetet för stärkta mänskliga rättigheter i medlemsländerna är en av FN-systemets största framgångar. FN övervakar ländernas rättighetsarbete genom bland annat granskningskommittéer, MR-kommissariens kontor och rådet för mänskliga rättigheter. FN stödjer också de nationella institutioner för mänskliga rättigheter som har upprättats i en tredjedel av världens länder och i 17 EU-länder – och förhoppningsvis snart även i Sverige.

Annons

Arbetet för stärkta mänskliga rättigheter i medlemsländerna är en av FN-systemets största framgångar.

Annons

Trots dessa framsteg hotas dina och mina rättigheter just nu. Auktoritära ledare i både demokratier och icke-demokratier utnämner oberoende medier till folkets fiende, fängslar oliktänkande och dödar brottsmisstänkta utan rättsprocesser.

Under de senaste åren har vi tvingats att bli vaksamma mot falska nyheter. Frivilligorganisationer möter starkt motstånd vilket drabbar flera FN-förbund runt om i världen. Till och med FN:s granskningsarbete ifrågasätts av ledande politiker, även i Sverige.

De fri- och rättigheter som har byggts upp under sju decennier kan raseras snabbare än vi anar. Vi behöver stå enade till försvar för våra rättigheter.

När pressfriheten, organisationsfriheten och rättsstaten hotas kan vi peka på principer och dokument som världens länder har förbundit sig att följa. När Donald Trump attackerar media, kvinnor och minoriteter kan vi påminna honom om att USA bidrog med de fyra friheterna – från nöd, från fruktan, till religionsfrihet och till yttrandefrihet – när FN grundades.

Desinformation och politisk kontroll över media hotar grundläggande friheter och långsiktig fred. En grupp forskare, författare och journalister föreslog nyligen en internationell deklaration till försvar för demokratiska strukturer och institutioner. En sådan deklaration skulle kunna tas fram av en internationell panel med FN:s klimatpanel IPCC som förebild, menade gruppen med bland andra FN:s förra högkommissarie för mänskliga rättigheter Navi Pillay.

Annons

Annons

Desinformation och politisk kontroll över media hotar grundläggande friheter och långsiktig fred.

Den allmänna förklaringen har översatts till 370 språk. Det innebär att även den som tillhör en liten språkgrupp kan ta del av sina rättigheter. Förklaringen och andra FN-dokument finns på webbplatsen www.ohchr.org. Kunskapsspridning, aktiv debatt och folklig mobilisering – allt detta är nödvändigt för att försvara de rättigheter som så många har kämpat så länge för.

På MR-dagen står den svenska FN-rörelsen upp för de mänskliga rättigheterna. Vi uppmanar alla i Sverige att göra detsamma.

På MR-dagen står den svenska FN-rörelsen upp för de mänskliga rättigheterna.

Annelie Börjesson

ordförande i Svenska FN-förbundet

Foad Al Hasan

ordförande i Västmanlands FN-distrikt

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan