Annons

Annons

Annons

Futsal

Folkfest när Salaborna fyllde Idrottshallen under seniorcupen – som hyllas av spelarna: "Årets höjdpunkt"

1 400 åskådare löste inträde till seniorcupen på lördagen.

Det är inte konstigt att det är en turnering som fotbollsspelare i Sala älskar att vara med i.

– Det är årets höjdpunkt, fast det är så tidigt, säger Norrby SK:s Elin Johansson till Sporten.

Text

Det var – som alla tidigare år – proppat på läktarna i Idrottshallen när seniorcupen spelades på lördagen.

Bild: Oliver Åbonde

Annons

Som traditionen bjuder var det publikfest i Sala på lördagen, när årets upplaga av seniorcupen i futsal spelades i Idrottshallen och Lärkan.

22 lag från länet, tio damlag och tolv herrlag, gjorde upp inför mer än 1 400 betalande åskådare i de båda hallarna.

Och att det är en turnering som uppskattas av såväl spelare som åskådare råder det ingen som helst tvekan om. Många av spelarna har varit med många år – men tycker fortfarande att det är bland det roligaste som finns.

– Det är jätteroligt. Det är årets höjdpunkt, fast det är så tidigt. Det här är väldigt viktigt för oss alla, säger Norrby SK:s lagkapten Elin Johansson när Sporten träffar henne efter att hennes lag tagit hem en 2–0-seger i gruppspelet.

Annons

Vad är det med cupen som är så speciellt?

– Dels att det är så många lokala lag som ställer upp och spelar. Sen att det är en sån folkfest, att det är så många här och tittar. Det blir extra roligt då.

Annons

Så här mycket damlag som det är i år brukar det inte vara heller, så det blir bara större och större. Jättekul.

Elin Johansson.

Bild: Oliver Åbonde

Lika kul blev dock inte avslutningen på cupen för Norrbys damer. Efter en rafflande final med sent avgörande försvarade fjolårsmästarinnorna IFK Västerås sin titel, efter 1–0 mot just Norrby.

Det var nära ett titelförsvar även i herrklassen, där Heby AIF såg ut att försvara fjolårstiteln när man ledde finalen med fem minuter kvar att spela. Men överraskningen Sala AC vände och vann, även där efter ett sent avgörande.

För Hebymålvakten Jonas Hörnebro innebar det en missad chans på en andra titel på bara sex dagar, efter att han varit med och vunnit i veterancupen på nyårsafton.

– Det går lite snabbare här än i veterancupen, men det är roligt, säger Hörnebro med ett leende.

Den 39-åriga målvakten har alltså hunnit med att spela två futsalcuper på bara sex dagar. Det trots att han under sin karriär redan hunnit med att lägga handskarna på hyllan ett par gånger.

– Det är kul med fotboll, det är det. Sen är det roligare utomhus, men det här är kul också. Sen är det kul att spela med de här grabbarna också, säger han och pekar in mot Hebys omklädningsrum.

– Det är mycket folk på läktaren också, det är jävligt roligt. Det är lite mer än i morse, men nu är det väl fullt? säger han efter att Heby avslutat gruppspelet med ett kryss.

Jonas Hörnebro var som vanligt lugnet där bak för Heby.

Bild: Oliver Åbonde

Annons

Annons

Just det här med att lägga handskarna på hyllan är för övrigt inte något som behöver vara ett problem i futsal, där många av målvakterna spelar utan handskar. Men Hörnebro tillhörde en av de få som spelade med handskar i cupen.

– Jag har kört med handskar i alla år, det är en vanesak. Jag har aldrig provat utan. Det är kanske skönare, jag vet inte.

För arrangörsklubben Sala FF blev det andra året i rad – och i turneringens historia – som man missade final, sedan Heby AIF återigen gått segrande ur straffläggning i semifinalen. För Jakob Eklund, som ännu inte bestämt sig för om det blir ytterligare en fotbollssäsong, är cupen alltid en av vinterns höjdpunkter.

– Det är kul. Det är en klassisk cup och det är alltid kul att vara med, även om man kanske inte är världens bästa innefotbollsspelare. Det är alltid roligt med mycket folk och mycket lokala lag.

Jakob Eklund är en av seniorcupens riktiga veteraner. Han vet själv inte hur många turneringar han spelat sedan starten 2011, men kan i alla fall konstatera att det är de flesta.

– Det vet jag inte, men jag har varit med de flesta åren. Det kanske var något år jag stod över när jag hade gjort illa knät, men annars har jag nog varit med de flesta.

BILDEXTRA: Se Sportens bästa bilder från cupen här nedanför

Bild: Oliver Åbonde

Bild: Oliver Åbonde

Annons

Bild: Oliver Åbonde

Annons

Bild: Oliver Åbonde

Bild: Oliver Åbonde

Bild: Oliver Åbonde

Bild: Oliver Åbonde

Bild: Oliver Åbonde

Bild: Oliver Åbonde

Bild: Oliver Åbonde

Annons

Bild: Oliver Åbonde

Bild: Oliver Åbonde

Bild: Oliver Åbonde

Bild: Oliver Åbonde

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan