Annons

Annons

Annons

Annons

Västmanlands län

Debatt
KD: Värna barnmorskors rätt att starta eget

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

KD kräver att styrtrion i Region Västmanland värnar barnmorskors rätt att starta eget. Foto: Mats Adolfsson

Annons

I en debattartikel tar regionråden Hagberg (L) och Larsson (C) till hårda ord och säger sig agera för ökad valfrihet och bättre förutsättningar för privata vårdgivare.

I dagarna kom ett förslag på ny organisation för länets mödravård. I utredningen finns flera olika områden med för- och nackdelar noggrant beskrivet. Men patienters valfrihet finns inte med och inte heller barnmorskors möjlighet att starta eget.

Annons

Annons

Men patienters valfrihet finns inte med och inte heller barnmorskors möjlighet att starta eget.

Det har varit svårt att komma fram till hur en ny organisation skulle kunna se ut, och kompromisser kommer vara nödvändiga. Men det är också nödvändigt att kvinnors möjlighet och rätt till att välja belyses – för det kommer fortsatt ske.

Enligt förslaget ska kvinnorna höra till en viss mottagning beroende på vilken vårdcentral kvinnan är listad på, den som vill byta barnmorskemottagning måste också byta vårdcentral. En regel KD kritiserat i många år och som även C och L tidigare ansett vara fel.

Larsson och Hagberg har haft goda möjligheter att se till att få området valfrihet och förutsättningar för barnmorskor att starta eget bättre belyst, för- och nackdelar, för att regionstyrelsen ska ha ett fullgott beslutsunderlag. Men icke.

Malin Gabrielsson (KD)

regionråd i opposition

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Till toppen av sidan