Annons

Annons

Annons

Bandy

Sommarjobbet ledde till drömtjänsten – nu uppmanar Jonna alla andra att söka: ”Viljan är viktigaste egenskapen”

Hon var 19 år och saknade både erfarenhet och journalistutbildning.
Men Jonna Igeland testade att söka ett sommarjobb – och fick tjänsten hon alltid drömt om.
Nu uppmanar hon alla att ta samma chans.

Text

"Jag själv är ett ganska tydligt bevis på att förkunskaper som står i en annons kanske inte alltid behövs. Det viktigaste är nog att man verkligen vill och är beredd att lära sig mycket", säger Jonna Igeland som uppmanar alla att söka sommarjobb på VLT.

Bild: Rikard Bäckman

Annons

Just nu söker VLT vikarier inför sommarens semesterperioder. Multijournalister, sportjournalister och deskmedarbetare efterfrågas liksom sändningsproducenter och tidningsredigerare. Generellt sett ställer vi också krav på att du som söker har en påbörjad journalistutbildning eller att du någon gång har arbetat på en redaktion.

Jonna Igeland hade inget av detta våren 2015.

Men hon ville, vågade och vann till slut sitt drömjobb.

– Jag var bara 19 år då och hade ingen större erfarenhet. Jag hade läst media på gymnasiet, men jag kände inte för att plugga vidare direkt efter studenten och det var först ett år senare jag testade att söka sommarjobb som sportreporter. Jag tänkte nog inte så mycket på kraven i det läget, det var nog mer att jag trodde jag på mig själv. Att jag skulle passa för jobbet, säger Jonna Igeland.

Annons

Annons

Fick du vikariatet du sökte?

– Nej, först blev jag inte antagen. Men lite närmare sommaren uppstod en lucka och tidningen hörde av sig. Det saknades folk på sportredaktionen i Gävle och då ville de testa mig. Jag fick chansen helt enkelt.

Vad minns du av de första dagarna?

Det är klart att jag var lite nervös, men i början hann jag knappt känna efter. Först gällde det att lära sig alla olika system på redaktionen och sedan fylldes dagarna snabbt med jobb. Och jag kom in i det ganska fort, det kändes i alla fall inte som att jag var mindre kvalificerad än någon annan, säger Jonna Igeland.

Det viktigaste är nog att man verkligen vill och är beredd att lära sig mycket, tids nog får man ändå alla kunskaper.

Var jobbet ungefär som du hade förväntat dig?

Både ja och nej. Jag trodde nog att jag mestadels skulle få göra enklare jobb, åtminstone till en början, men det blev nästan tvärtom. På sporten man får rycka in lite överallt och det är en rätt bra skola för man växer snabbt med uppdragen, framför allt de större. Och att det skulle bli så mycket tv-inslag trodde jag nog inte heller, det kändes stort även om vi hade gjort en del tv-grejer i skolan.

Hösten 2015, bara ett halvår från det att hon sökt sommarjobbet, gjorde Jonna Igeland sitt första tv-reportage då hon intervjuade Leksandsforwarden Jon Knuts i Tegera Arena. Då hade hon redan fått en fast anställning som sportreporter i Dalarna.

Annons

Därefter gick karriären om möjligt ännu snabbare. 2016 gick hon vidare till Mittmedias sportdesk i Östersund och 2017 stod hon plötsligt vid sina drömmars mål. Jonna erbjöds jobbet som redaktör för Bandypuls.

Annons

– Det kunde jag helt enkelt inte tacka nej till. Jag är uppväxt i Sandviken, gick väldigt mycket på bandy och tyckte redan då att Bandypuls var bland det coolaste som fanns. Att det fanns en sajt som bara handlade om bandy och att man kunde jobba där var otroligt häftigt, åtminstone i mina ögon. Det var mitt absoluta drömjobb på den tiden.

Nu när du har svaret, var det drömjobb även i verkligheten?

Ja, det måste jag säga, även om alla jobb såklart har både för- och nackdelar. Bandyvärlden är ganska liten och man blir snabbt en profil som många känner igen och vill prata med, på gott och ont men mest på gott. Bandypuls är ett starkt varumärke och vi förväntas ha alla nyheter vilket är en härlig utmaning på flera sätt, säger Jonna Igeland.

Sedan har det ju såklart varit lite av en dröm att få vara på plats och direktsända bandy-VM i Ryssland som vi gjorde förra året. Dels hela grejen, att vi hade sändningsrättigheterna, dels att jag var programledare vilket jag tycker är fantastiskt roligt.

Du har gjort en rekordsnabb karriär som säkert inspirerar många. Vad vill du säga till dem som söker sommarjobb idag, vad är den viktigaste egenskapen?

– Först och främst vill jag uppmana alla att söka. Jag själv är ett ganska tydligt bevis på att förkunskaper som står i en annons kanske inte alltid behövs. Det viktigaste är nog att man verkligen vill och är beredd att lära sig mycket, tids nog får man ändå alla kunskaper. För mig handlar det mycket om mod. Det är naturligt att vara nervös inför något helt nytt, men man får intala sig att man klarar av det, säger Jonna Igeland.

Annons

Jonna Igeland intervjuar bandylandslagets förbundskapten Svenne Olsson.

Bild: Christoffer Million

Annons

Vill du jobba hos oss i sommar - så här gör du för att söka!

Vi söker vikarier som vill ta sig an ett sommarjobb på en redaktion där data och kunskap om våra läsare och publik är en viktig grundsten i det dagliga arbetet. Nyfikna journalister som på olika sätt vill berätta om alla de händelser, stora som små, som formar ett lokalsamhälle och de människor som bor där. Du är snabb och noggrann och har ett gott publicistiskt omdöme.

Ja, du ska helst ha en journalistutbildning, eller i alla fall en påbörjad sådan, alternativt erfarenhet av arbete på en redaktion. Men samhällsintresse, nyfikenhet och framåtanda är också värt mycket, vi söker framför allt efter rätt personer.

Ansökan och mer information: https://www.mittmedia.se/sommarjobb2019/

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan