Annons

Annons

Annons

Västerås

Svenska kyrkan i Västerås erbjuder mark för folkmordsmonument: ”Många som bor i Västerås berörs”

Ett minnesmärke över folkmordet på kristna år 1915 kan uppföras vid Tomaskyrkan eller Mikaelikyrkan i Västerås. Det skriver biskopen på VLT Debatt.

Text

Anmäl text- och faktafel

Mikael Mogren skriver på VLT Debatt att Svenska kyrkan erbjuder mark för ett minnesmonument över folkmordet i dåvarande Osmanska riket 1915. Tomaskyrkan (till höger) är en av platserna som kan komma ifråga.

Frågan om ett minnesmärke över Seyfo, folkmordet på bland annat syrianer och assyrier i dåvarande Osmanska riket under första världskriget, ser ut att komma en bit längre på vägen.

Annons

Annons

I alla fall om man får tro en debattartikel i VLT författad av biskop Mikael Mogren och Jörgen Eklund, ordförande för kyrkorådet i Västerås pastorat.

I debattartikeln skriver Mogren och Eklund att Svenska kyrkan i Västerås vill bidra till ett minnesmärke genom att upplåta plats för ett sådant vid antingen Mikaelikyrkan eller Tomaskyrkan.

"I Sverige finns det i dag ett mycket stort antal kristna som är släkt med, eller har koppling till, de människor som drabbades av folkmorden. Självklart berörs även många som bor i Västerås. För dessa kristna är det viktigt att folkmordet erkänns och uppmärksammas." skriver artikelförfattarna.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan