Annons

Annons

Annons

Fotboll

VLT fortsätter att bevaka VSK från insidan – expertens tankar inför säsongen: "Han kan slå igenom på allvar"

VSK gick raka spåret till Superettan och VLT:s film och succédokumentär #RoadtoSuperettan gick hela vägen upp på bioduken.
I år hoppas båda nå en ännu större publik.
– Vi ska snäppa upp bevakningen ett steg till, säger Rasmus Ellvin om nya satsningen #InsideVSK.

Text

VLT:s reporter Rasmus Ellvin fortsätter att följa VSK inifrån. "Det är både det roligaste och mest utmanande jag gjort i det här jobbet", säger han.

Bild: Andreas Lidén

Annons

Ett bubblande fotbollsintresse i stan, ett lag som motsvarade förväntningarna och en journalistik som tog läsarna med bakom kulisserna, på ett helt nytt sätt.

2018 blev den perfekta stormen för VLT:s dokumentärserie #roadtosuperettan när man banade väg för helt ny journalistik.

– Det kan man säga. En speciell säsong för många och vi fick visa upp någonting unikt. Vanligtvis får du bara en inblick i omklädningsrum i samband med enstaka matcher, men nu hade vi förmånen att hänga med hela tiden och det är klart att man får en annan och framför allt djupare bild av både toppar och dalar, säger Rasmus Ellvin.

Nu spelar VSK i Superettan och VLT kliver ytterligare ett steg närmare laget med nya satsningen #InsideVSK. Vad är största utmaningen med att jobba på insidan?

Annons

– Väldigt mycket handlar om att skaffa sig ett förtroende och att göra klart tydligheten i rollerna, att jag är där som journalist trots att jag är bland spelarna hela tiden. Men samtidigt måste de känna sig bekväma och kunna vara sig själva, det får inte bli ett skådespel bara för att kameran är påslagen, säger Rasmus Ellvin.

Annons

– Till stora delar är det en fråga om tajming också och att inte vara rädd att sabba något. Det är hela tiden en avvägning. Ofta får man den mest äkta inblicken om man bara är en fluga på väggen, men ibland måste man våga bryta av och ställa en fråga också för att komma åt kärnan i det som diskuteras.

– Jag minns speciellt en situation i samband med cupmatchen mot Brage när VSK var helt under isen och Tomas Gabrielsson fick ett utbrott. Då gällde det ju att inte försöka synas allt för mycket själv, men det var en typisk situation som kom till oss bara genom att vi var där.

Fjolårets reportageresa slutade med en nästintill utsåld salong på Filmstaden i Västerås, där ett 35 minuter långt extraavsnitt från firandet av seriesegern visades upp för VSK:s spelare och sponsorer.

Hur var känslan att se sitt eget tv-material på vita duken?

– Jag hade inte sett filmen själv innan och var nog mest nervös för hur om allting skulle funka rent tekniskt, översatt till bioformatet. Så jag trodde nog inte det skulle kännas så farligt, men jag blev förvånad över hur maffigt det blev med fullskalig bild och surroundljud. Som helhet är ju insidejournalistiken runt VSK det roligaste jag gjort hittills, och det mest utvecklande också för den delen, säger Rasmus Ellvin.

"Grönvita hjältar" var titeln på Rasmus Ellvins film från firandet av VSK:s serieseger som visades på Filmstaden i november. Det blir också namnet på VLT:s nya dokumentärserie om VSK. Den och väldigt mycket annan insidejournalistik ingår i konceptet #Inside VSK som VLT lanserar i dagarna.

Annons

Annons

Vad kan läsarna förvänta sig av nya konceptet #InsideVSK?

– Generellt måste vi snäppa upp bevakningen ett steg till för att matcha det ökade intresset. Vi gör bland annat en ny dokumentärserie som heter "Grönvita hjältar", där tanken är att spegla ännu mer av den grönvita vardagen. I fjol koncentrerade vi mycket av bevakningen till matcherna, men nu kommer vi hänga på spelare och ledare i andra situationer så att tittarna får lära känna dem ännu bättre, säger Rasmus Ellvin.

– Men mycket av innehållet är färskvara. Bevakningen kommer ju att präglas av säsongen i mångt och mycket. Går det tungt, ska det synas, går det bra ska det också synas.

Vad kommer vi snacka mest om under säsongen?

– Publikintresset, tror jag. Hela stan har gått och väntat på det här så länge, att äntligen få mäta sig med Halmstad, Örgryte och andra anrika lag igen. VSK hade överlägset mest supportstöd ifjol och finns förutsättningar för att det blir så även den här säsongen.

– Ser vi till enskilda spelare så kanske Filip Tronet. Han kommer att leverera när han väl spelar, tror jag. Anton Fagerström var jättebra i fjol och kommer ställas på ännu större prov i år. Sedan tror jag också att etablerade spelare som Simon Johansson och Dennis Perssson kommer göra avtryck även på den här scenen. Det ska bli intressant att följa Douglas Karlberg också som vann interna skytteligan i fjol.

Var någonstans i tabellen landar VSK när säsongen är slut?

Annons

– Det blir en mittenplacering. Jag sa redan i fjol att de skulle hänga kvar i Superettan med laget de gick upp med. Nu har man kryddat med några intressanta nyförvärv och jag tror hela Västerås förväntar sig att VSK etablerar sig nu, utan att för den skull ha några direkta krav på en viss placering, säger Rasmus Ellvin.

Det här är #InsideVSK – häng med redan från början:

• Minst en story om dagen om VSK, varje dag hela säsongen.

• Dokumentärserien Grönvita hjältar, en unik i VSK under säsongen.

• Liverapportering från varje träning med VSK.

• Mer fördjupad och initierad journalistik än någonsin tidigare.

• Listor och rankingar med VSK i fokus.

• Dueller mellan våra lokala tyckare – om heta VSK-ämnen.

 

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan