Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Tomas Karlsson

ledare liberal

Tomas Karlsson
Ledare: Väljarna ger kommunalt ansvarstagande förtroende – SD och V backar i lokalpolitiken

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Vad ska Jimmie Åkesson göra åt lokalpolitiken? På riksplan går det som tåget, men i kommunerna tappar SD i förtroende.

Annons

Maj månad har inletts med partiledardebatter i både tv och riksdag och ett allt mer uppskruvat tempo i Europaparlamentsvalrörelsen.

Och för säkerhets skull duggar opinionsmätningarna tätt – såväl de som tar pulsen på vilka partier vi tänker rösta på till Europaparlamentet som de sedvanliga undersökningarna om sympatier i rikspolitiken.

Ser man till Europa och jämför med valet 2014, så kommer MP, FI och L göra sämre ifrån sig nu i år och förlora ledamöter. SD, KD, C och V ser ut att göra bättre val och öka sina mandat.

I riksdagsmätningarna har tre partier – S, M och L – tydligt minskat sitt stöd jämfört med valet i september samtidigt som KD rusat uppåt. Övriga partier ligger ungefär kring sina valresultat.

Annons

Mitt i detta kontinentala och nationella fokus kan det vara av intresse att också blicka lokalt på det som ligger allra närmast väljarna – de kommunala frågorna.

Annons

Denna mandatperiod återfinns C i över 200 kommunstyren, knappt 70 procent, vilket förstås är naturligt för ett parti som både nu och historiskt visat sig kunna samarbeta både till höger och vänster.

I nästan var femte kommun är en centerpartist kommunstyrelseordförande. Näst största kommunala parti är M.

S, C och M är av tradition starkast i svensk kommunpolitik. De tre är vana att ta och bära det vardagliga ansvaret runt om i landet i ett lokalpolitiskt landskap, som ofta präglas av pragmatiska överväganden, och mer sällan ideologiskt skyttegravskrig.

När opinionsinstitutet Skop nyligen undersökte vilket politiskt parti svenskarna tycker bäst om i kommunpolitiken så här åtta månader efter valet och jämförde dels med valresultat dels med riksdagsopinion finns en intressant trend:

Den ansvarstagande trion S, M och C inkasserar alla ett ökat stöd. Att bära ansvar lokalt har alltså betalat sig i opinionen. Väljarna uppskattar det.

S skulle enligt Skop nå 29,5 procent (plus 1,9 procentenheter jämfört med valet) om det vore kommunval i dag. S, som i höstas gjorde ett sämre kommunalt val än riksdagsval, är därmed åter starkare lokalt än på riksplanet.

M får i Skop 21,4 procent kommunalt (plus 1,3 jämfört med valresultatet) och C 10,7 (plus 1,0).

Annons

Annons

Och värt att notera från Skopmätningen är att de två ytterkantspartierna V och SD backar i denna mätning. Dels jämfört med det kommunala valresultatet i höstas, dels om man jämför stödet kommunalt med vad de två partierna har i rikspolitiken.

V och SD har i många kommuner för vana att stå vid sidan om och styra från läktaren.

Det är inte vad väljarna vill se lokalt.

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy