Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Onödig pengarullning när Centern vill designa om förskolor

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

M och KD kritiserar vad man ser som onödiga byggprojekt vid Västerås förskolor: Bilden: Barn tog i fjol första spadtag till en så kallad konceptförskola i Gäddeholm.

Bild: Magnus Westberg

Annons

Under en lång tid har Västerås stad investerat tid och resurser för att ta fram konceptförskolor. Syftet har varit att sätta en standard för utformningen av inne- och utemiljöerna på de förskolor som byggs i staden. Vinsten med det är att byggprocessen blir kortare och produktionen blir billigare. Mycket tid och energi har lagts på utformningen av utemiljöerna för att möta barnens behov och minimera risker för de som i huvudsak skall uppehålla sig i dessa miljöer. De är idag väl genomarbetade, tillgängliga och säkra.

Under senaste förskolenämnden togs beslutet att bygga om de utemiljöer som finns på våra nya konceptförskolor och omedelbart planera om de som ännu inte står färdiga.

Ett ärende som engagerade nämndens ordförande Vicki Skure Eriksson så till den grad att frågan inte ens kan beredas korrekt innan beslut. Eftersom nämnden inte fått någon information om arbetet bakom dessa förskolors utemiljöer, antog vi att det var fara för liv och lem för både barn och personal på förskolorna. Det visade sig dock, till vår förvåning, att det enda som låg till grund för beslutet, var att utemiljöerna inte uppförts enligt universell design det vill säga de var inte till Centerpartiets belåtenhet.

Annons

Annons

Ingen av verksamheterna har angett att de nya utemiljöerna varit till missbelåtenhet och ingen förskolechef har angett detta som ett problem, inga risker för barnen (som skall vistas där) har identifierats och inget analysarbete har initierats.

Konsekvensen av detta beslut är att nyanlagda välplanerade utemiljöer på stadens förskolor skall grävas ur, planeras om och uppföras i korrekt centerpartistisk design. Hela kostnaden för detta skall tas direkt från verksamheten och det är så bråttom att all eftertanke saknas.

Inte nog med att förskolecheferna redan idag sitter med tuffa sparbeting. De ska dessutom ytterligare tyngas av besparingar på grund av helt onödiga byggprojekt.

Samtidigt finns ingen plan att åtgärda de utemiljöer som finns på stadens äldre förskolor. Det är ju ur ett logiskt perspektiv de förskolemiljöerna som kan behöva en översyn, om nu utemiljöerna är en högt prioriterad fråga för C+L+S.

KD och M anser att detta är ett rent slöseri med skattemedel och att den sittande majoriteten bör tänka helt om i frågan. Satsa skattemedel på mer av det som gör verklig skillnad för barnen, istället för centerpartistisk design.

Micael Larsson (KD), ledamot, förskolenämnden

Cassandra Romo (M), ledamot, förskolenämnden

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy