Ibland önskar man ju verkligen att man vore sverigedemokrat. Det verkar så enkelt.
Som när man läser deras budgetförslag.
Det ska bli mer pengar till äldrevården, mer pengar till skolan, mer pengar till gatuunderhållet. Dessutom ska skatten inte höjas utan ligga kvar på 20,36 kronor per hundralapp.
Kalaset ska finansieras genom att minska klimatarbetet, slopa krav på ekologisk mat, inte HBTQ-certifiera verksamheten och minska integrationskostnader. Faktiskt främst genom att minska integrationskostnaderna. 79 procent av finansieringen står de för.
Partiet skriver i sitt budgetförslag att det vill att kommunfullmäktige ska ”återkomma till komplettering av årsplan och presentera från vilka verksamheter en besparing om 105 mnkr avseende integrationskostnader kan göras.”
Annons
Det är kommunalsvenska för ”vi har ingen aning om hur den här besparingen ska kunna göras men slänger ut en siffra som känns bra och hoppas att förvaltningen kan lösa det”.
Annons
Lycka till!
Partiet varnar i sin budget för att välfärden är "på väg att falla samman" och anklagar ”sjuklövern” för att ha drivit en "ansvarslös politik".
Efter att ha läst SD:s budgetförslag kan ledarredaktionen bara konstatera att om partiet hade fått styra i Västerås hade den kommunala ekonomin sett betydligt värre ut än den gör.
Inte ens Vänsterpartiet har en så orealistisk syn på hur kommunal ekonomi ska skötas. Vänsterpartiet vill också ge allt till alla – men har åtminstone en verklighetsförankrad plan för hur det ska finansieras: "Höj skatten!" – och sänk arvodet till kommunalråden.
För pengarna vill partiet till exempel införa sex timmars arbetsdag på prov för socialsekreterare. Kommunen har länge haft svårt att rekrytera socionomer och det har varit hög personalomsättning. Det här kan vara ett sätt att komma runt det.
Partiet vill också ge individ- och familjenämnden i uppdrag att inrätta ett boende för våldsutsatta kvinnor med missbruk, något som majoriteten av partierna tidigare ställt sig positiva till. Det skulle göra skillnad för de allra mest utsatta i vårt samhälle och borde vara en prioriterad utgift för alla partier.
Individ- och familjenämnden är hårt pressad och har brottats med stora underskott under flera års tid. Trots detta vill varken majoriteten, alltså Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet, eller Moderaterna och Kristdemokraterna i sitt budgetförslag skjuta till så mycket pengar att nämnden får en rimlig chans att klara sin ekonomi nästa år.
Annons
Annons
Ett annat område där ledarredaktionen undrar hur partierna tänkt är kollektivtrafiken. Västerås har betydligt fler bilar per person än jämförbara städer, det är brist på parkeringsplatser och långa bilköer i rusningstrafik. Trots detta vill både majoriteten samt Moderaterna och Kristdemokraterna minska resurserna till kollektivtrafiken. Hur går det ihop med målet att bli en miljömässigt hållbar stad?
En höjning av taxan för kollektivtrafiken och indragna turer skulle dessutom främst drabba låginkomsttagare och kvinnor, eftersom det är de som är de flitigaste bussresenärerna.
Nej, gör om och gör rätt. En modern och växande stad behöver en väl utbyggd kollektivtrafik.
Nog om oppositionens budgetförslag. De är intressanta för att de visar en alternativ väg framåt för kommunen, men det verkligt viktiga är majoritetens förslag eftersom det lär vara det vi får leva med.
Västerås skolor dras sedan många år med dåliga resultat och majoriteten har i sitt budgetförslag därför valt att ”satsa på skolan”. Med pompa och ståt presenterades bland annat ett ”Skolpaket” på 40 miljoner kronor.
Det låter mycket, men när man gräver lite i siffrorna ser det tyvärr inte riktigt lika bra ut.
Grundskolenämndens budget är på 2 miljarder kronor. Ett tillskott på 40 miljoner innebär alltså bara en höjning med 2 procent. Räknar man med att grundskolan får hela "lönepaketet" på 10 miljoner kronor blir ökningen 2,5 procent. Men tyvärr stannar det inte här.
Annons
Löner och priser höjs varje år på grund av inflation, alltså att pengar ständigt blir mindre värda. Om kommunens verksamhet ska fortsätta att ha lika stora resurser så måste den därför få mer pengar varje år. Det här kallas för ”pris- och lönekompensation”.
Annons
Grundskolenämnden skulle till exempel behöva få 41,4 miljoner mer nästa år, bara för att kunna fortsätta bedriva verksamheten på den nivå man har i dag.
Men det får den inte av majoriteten. Förskolan, skolan och gymnasierna i Västerås får bara kompensation för hälften av pris- och löneökningen.
Det här innebär alltså att majoritetens ”satsning” på skolan äts upp av kostnadsökningarna. Den verkliga ökningen av grundskolans budget är inte större än maximalt 24 miljoner kronor, eller 1,2 procent. Förskolan och gymnasiet får till och med se sina budgetar minska med flera miljoner, trots "satsningarna".
Hur ska det här göra Västerås till en av Sveriges bästa skolkommuner?
Med ett minskat resultatkrav, alltså hur mycket kommunen ska gå plus för att kunna spara till kommande år, så kommer det dessutom att bli ännu svårare att satsa på skolan längre fram under mandatperioden. Men de höjer i alla fall inte skatten
Njut av sommarlovet barn, skolan kommer inte att bli bättre nästa år!