Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Region Västmanlands ledning lämnar walk over

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tjänstemännens sparförslag för regionen ingår inte i den budget som föreslås, vilket kritiseras av M och KD.

Bild: Staffan Bjerstedt

Annons

Region Västmanlands politiska ledning bestående av S, L och C har tydligt lämnat beskedet att de saknar idéer, vilja och kraft att leda regionen.

Regionen ska spara 300 miljoner kronor under perioden 2020-2022. Efter stora påtryckningar från moderater och kristdemokrater om att åtgärder behövs för att säkerställa ekonomin i regionen, har som vi uppfattar det, tjänstemannaorganisationen på eget initiativ, lagt fram ett förslag om kostnadssänkningar under benämningen kraftsamling. Förslaget rymmer en hel del dynamit och kommer att kräva politiskt stöd för att få full effekt. Avsikten var att huvuddelen av förslagen skulle behandlas i juni i samband med budgetprocessen.

Förvånande nog meddelade regionens politiska ledning för några veckor sedan att de för sin del inte var beredd att diskutera förslagen eller hade för avsikt att redovisa några ställningstagande i junibudgeten. Däremot var de beredda att ställa sig bakom processen och de nya – ”lägre” – ramarna. I de ramar som nu är presenterade avstår de från att kommentera det stora underskott på flera hundra miljoner kronor som Västmanlands sjukhus dras med.

Annons

Annons

Konsekvensen av bristen på beslutsförmåga hos S, L och C innebär att hela processen senareläggs. Nödvändiga beslut för att sänka kostnaderna tas inte. Verksamhetschefer får inte de besked som de behöver för att leda sina verksamheter. Ekonomiskt innebär det att beräknade effekter av åtgärderna inte nås under 2020.

Vad är det styret mörkar för väljarna och inte vågar tala om? Är det är en skattehöjning som väntar? Eller kommer man att skära ner rejält i vår västmanländska sjukvård på ett sätt som inte är hållbart? Vilka patienter kommer att drabbas?

Efter valet, när den nya regionledningen tillträdde och presenterade den politik som var grunden för deras samarbete, kunde vi alla konstatera att det var ett tunt och innehållslöst styrdokument som visades upp. Deras egen beskrivning var att det som presenterades var ett ”skelett”. Visst var det ett skelett som presenterades och det är det fortfarande. Bristen på muskler i regionstyret påverkar negativt regionen.

Från vår sida har vi lagt fram en budget, lagt förslag på konkreta åtgärder som stärker regionen, satsningar såväl som hållbara och genomtänkta neddragningar. Från regionstyrets sida hörs mycket lite. De lutar sig tillbaka och väntar på att andra, tjänstemän och politiker i opposition ska göra jobbet åt dem.

Tjänstepersoner och chefer har levererat sin del av uppdraget i tid, vilket varit långt ifrån lätt. Samma krav borde kunna ställas på ett politiskt styre! Säger man sig vilja styra då är det hög tid att visa det och inte bara sitta tyst, som de gör, och vänta på att andra ska visa den handlingskraft som de saknar.

Tomas Högström (M)

Malin Gabrielsson (KD)

regionråd i opposition

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy