Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: KD:s ledning gjorde bort sig

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Adaktussons agerande inger respekt, anser skribenten.

Annons

Efter en exempellös uppgång i opinionsmätningarna valde KD:s ledning plötsligt att göra bort sig; de kastade ut den populäre Lars Adaktusson ur partistyrelsen. Det kan inte vara särskilt högt i tak i ett parti som använder partipiskan så hårt. Adaktusson har visserligen varit invald på en svensk KD-lista (och med massor av personkryss) under sin tid i Europaparlamentet, men han har suttit i den stora kristdemokratiske partigruppen i parlamentet. Övriga kristdemokratiska partier i Europa har inte samma åsikter i abortfrågan som den svenske. Tvärtom, det är svenska KD som skiljer sig från övriga systerpartier genom ett stöd utan förbehåll åt den "fria" aborträtt, som numera är svensk lag. Det är inte överraskande att Adaktusson röstat med partivännerna inom EU i denna för dem bokstavligen livsviktiga fråga.

Annons

Annons

KD:s ledning tålde inte att Adaktusson röstade enligt sitt samvete i stället för att följa den svenska partilinjen, och han lär inte få någon ny chans att representera partiet i EU-parlamentet. De kan inte kasta ut honom från riksdagen, där han är invald för hela mandatperioden, men han är numera att betrakta som politisk vilde. Tills vidare säger han sig vara kristdemokrat, men det återstår att se om han på sikt väljer att behålla partiboken eller gå någon annan stans. Hans agerande inger respekt.

Sverre Haukeland

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy