Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Lars Ströman

ledare liberal

Lars Ströman
Ledare: Inte bara tyranner ska ha tillgång till kärnvapen

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Kärnvapen är fruktansvärda. Och just därför ska vi inte låta tyrannerna ha dem för sig själva.

Bild: TT

Annons

Det var den 6 augusti 1945 som ett amerikanskt bombplan släppte den första atombomben över Hiroshima. Följderna blev ofattbara. Dödsfall inträffar ännu i vår tid på grund av den bomb som sprängdes för 74 år sedan.

Men tänk om den aggressiva stormakten Japan hade haft kärnvapen. Eller tänk om Tyskland hade haft kärnvapen. Båda länderna drev forskning om kärnvapen under kriget. Då hade Nazityskland kunnat skicka en atombomb mot London eller Moskva.

Våren 1945 fick den tyska ubåten U 234 order att åka till Japan med en last av uranoxid, för att underlätta för det japanska kärnvapenprogrammet.

Men Tyskland hann kapitulera innan ubåten kom fram till Japan. Besättningen hissade vit flagg och överlämnade sig till den amerikanska flottan. De två japanska passagerarna ombord på den tyska ubåten begick självmord hellre än att överlämna sig.

Annons

Annons

Historien upprepar sig sällan. Men den kan hjälpa oss med perspektiven. I dag har vi en aggressiv rysk stormakt. Den driver krig i Ukraina. Periodvis kommer hotfulla utfall mot våra baltiska grannländer. I öster driver Kina en alltmer aggressiv politik mot sin omgivning, inte minst mot demokratin Taiwan. Nordkorea styrs av en kunglig kommunistisk regim, där makten går i arv. Även denna regim har tillgång till kärnvapen.

Varken Putin i Ryssland, Xi Jinping i Kina eller Kim Jong Un i Nordkorea har något emot att det skapas opinion i västvärlden, med krav på att USA, Storbritannien och Frankrike avvecklar sina kärnvapen. Tyrannerna ser gärna att demokratierna nedrustar.

Utrikesminister Margot Wallström meddelade den 12 juli att Sverige inte kommer att ratificera en konvention mot kärnvapen som antagits av FN. Miljöpartiet gärna hade gärna sett att Sverige hade anslutit sig. Socialdemokraternas historia är en aning kluven. Å ena sidan ett parti som länge suttit i regeringar som samarbetat med Nato. Å andra sidan ett parti som gärna försöker fånga upp folkliga rörelser som fredsrörelsen.

Utredaren, ambassadör Lars-Erik Lundin, påpekar på byråkratisk utredningssvenska varför Sverige inte bör ratificera konventionen. Den förbjuder på ett ”odefinierat sätt” samarbeten som kan ha någon koppling till kärnvapen. Där skulle alltså Sveriges samarbete med försvarsalliansen Nato ryka all världens väg.

Annons

Dessutom förbjuds så kal-lade kärnvapenparaplyer. Ett konkret exempel på kärnvapenparaply är att Nato-länder har kärnvapen som avskräcker Ryssland från att angripa sina allierade. Formellt tillhör Sverige inte Natos kärnvapenparaply, men i praktiken så skyddas även Sveriges säkerhet och vår frihet, till exempel rätten att demonstrera mot kärnvapen på Hiroshimadagen.

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy