Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Hjälp måste ges snabbare

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Larmen avlöser varandra om ungas mående och långa köer till barn- och ungdomspsykiatrin, inte bara i Västmanland utan i hela Sverige.

Styrande politiker från Region Västmanland och Västerås stad har meddelat att de vill ta ett gemensamt grepp för att utforma bättre sätt att hjälpa unga som mår dåligt.

Det låter bra, men risken är uppenbar att den stora ambitionen inte räcker för att åstadkomma verklig samhällsförändring, utan leder till ytterligare några utredningar och projekt.

Under sommaren publicerades en debattartikel i Svenska Dagbladet med rubriken ”BUP kan inte ensamt lösa barnens problem.” Socionom Nicolas Fälth beskriver att trots att barn- och ungdomspsykiatrin tar emot fler barn än någonsin så fortsätter trycket att öka. En liknande situation som i Västmanland alltså.

Annons

Fälth efterfrågar åtgärder som förebygger psykisk ohälsa till exempel små barngrupper i förskolan, attraktiva arbetsplatser inom socialtjänst, skola och sjukvård så att barn får kontinuitet bland vuxna de möter, ökad fysisk aktivitet, allsidig kost och mer samtal om vårt mående och våra känslor inom familjen. De förändringar Fälth efterfrågar handlar alltså om att förebygga och åstadkomma förändringar i hela samhället, medan politiska styret i Västmanland talar om stöd till de som redan mår dåligt.

Annons

I början av året presenterade regeringens nationella samordnare på området psykisk hälsa sin slutrapport. Där finns svidande kritik mot hur kortsiktigt och ryckigt arbetet mot psykisk ohälsa i Sverige har varit. Inom den nationella rapporten har också unga gjort en beställning till samhället. De önskar att kunskap om psykisk och psykosocial hälsa ska vara en del av läroplanen och de önskar kontinuerliga och obligatoriska samtal med elevhälsan.

Från Kristdemokraterna välkomnar vi det politiska initiativet och kommer göra vårt bästa i att vara konstruktiva och delta i arbetet. Vi vill se ökat fokus på att hjälpa och lära befolkningen vad som krävs för att hålla sig frisk och vilka tecken man som förälder bör vara uppmärksam på, samt att de verksamheter där barn befinner sig ska ha mycket bättre rutiner och krav kring samarbete och kontinuitet. Kontinuitet hör ofta samman med god arbetsmiljö, men handlar också om kompetens, lokaler och pengar.

Nu är tid för en hållbar förändring baserad på forskning och erfarenhet. Inga fler lapptäcken med kortsiktiga projekt. Långa köer och väntan på hjälp ska kortas. Kunskapen om vad som krävs finns. Pengar finns i form av statsbidrag. Dags att använda dessa pengar gemensamt mot mål väl förankrade hos såväl region, kommun, föreningsliv och invånare.

Mot barnets bästa i främsta rummet!

Malin Gabrielsson (KD), regionråd i opposition

Amanda Agestav (KD), oppositionsråd Västerås samt Distriktsordförande

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy