Annons

Annons

Annons

Annons

Matilda Molander

ledare liberal

Matilda Molander
Molander: Demokratin är vår uppgift, inte vårt arv

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Anundshög utanför Västerås. Fotograf: Jonas Bilberg

Annons

För några veckor sedan möttes en grupp män vid Anundshög. En grupp nazister.

Medlemmar i en välkänd nazistisk organisation som nu bestämt sig för att bryta sig ur och skapa en våldsammare.

På 90-talet hade nynazismen ett starkt fäste i vårt län. De senaste åren har vi sett hur den återigen tar plats i Sverige. För många mest påtagligt under evenemang som Almedalen, men i grannlänet Dalarna har nazisterna etablerat en koloni och blivit en ovälkommen del av vardagen i Ludvika.

Där är frågor om vad ett samhälle kan hantera, om vad det innebär att vara en demokrati, om hur samhällsgemenskapen och alla människors lika värde ska skyddas inte längre frågor för statsvetarstudenternas seminarium.

Annons

På onsdagskvällen anordnades ett samtal i stadens kyrka om ”Tillit i hatets tid” mellan chefredaktören för Dagens Arbete, Helle Klein, och representanter för lokalsamhället i Ludvika. Utanför stod poliser och vaktade.

Annons

”Vi måste återgå till demokratin som en livshållning”, sa Helle Klein med eftertryck.

Det är snart 100 år sedan Sverige blev en demokrati, och i vårt närområde ser vi hur det vi trodde var stabila demokratier börjat montera ned sig själva. I vårt land har polarisering och ett allt hårdare debattklimat fått många att börja fundera på hur det egentligen står till med vår demokrati. Inte med beslutsformen demokrati, utan med samhället, livshållningen demokrati.

Harvard-professorerna Steven Levitsky och Daniel Ziblatt beskriver i sin bok How democracies die, Hur demokratier dör, hur det går till när demokratier steg för steg begår självmord. Det sker dels genom det uppenbara; nedmonteringen av demokratiska institutioner som rättssystem och val. Här är utvecklingen i Ungern och Polen oroande, medan Sverige står starkt.

Men demokratin kan också begå självmord genom det betydligt mer subtila urholkandet av den demokratiska kulturen. Kulturen av att respektera människor, även om man avskyr deras åsikter. Här är den svenska situationen mer oroande.

Att det är svårt, både i teori och praktik, i mötet med nazister som vill att en stor del av Sveriges befolkning ska dö är självklart. Men när respekten för den andra inte ens går att upprätthålla i samtal med en anhängare till ett annat parti?

Samtalet i Ludvika hölls samma dag som den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali ombetts av partiet att lämna sina utskottsuppdrag efter att ha hånat den tidigare partiledaren Carl Bildt. Bali har gjort sig känd för en raljant och förlöjligande ton mot meningsmotståndare på sociala medier och påhoppet på Bildt ”blev bara droppen”, som Moderaternas gruppledare Tobias Billström uttryckte det.

Annons

Annons

En hård debatt, bråk och meningsskiljaktigheter är bra och nödvändiga för demokratin. Vi måste våga tycka olika. Men vi måste fundera på hur vi pratar om andra människor. Det är här Bali, och många andra brister, särskilt på sociala medier.

Internet har på många håll blivit en kloak av det allra sämsta hos människor, där vad som helst kan uttryckas. Som offentlig person hamnar en del av den kloaken i inkorgen. Det är otrevligt, men framförallt är det skadligt för demokratin.

Ska vi tillsammans skapa ett samhälle måste vi ha tillit till varandra. Vi måste bemöta varandra med respekt. Det gäller i offentligheten, men framför allt i vardagen.

Den demokratiska kulturen kan inte ordnas av en utredning eller en parlamentarisk kommitté. Den demokratiska kulturen är något vi skapar varje dag, på våra sociala medier, i fikarummet, vid middagsbordet.

LÄS MER: Fler ledare av Matilda Molander

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Till toppen av sidan