Annons

Annons

Annons

Matilda Molander

ledare liberal

Matilda Molander
Molander: VLT:s redaktion är inte rätt plats för politiska utspel

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Kulturminister Amanda Lind (MP) presenterar regeringens budgetproposition i VLT:s matsal.

Bild: Kenneth Hudd

Annons

På onsdagen presenterade regeringen sin budgetproposition med förslag på hur statens pengar ska fördelas det kommande året. Det största politiska beslut som tas under ett år. Ett tillfälle för regeringen att slå på stora trumman och stoltsera med satsningar.

Ministrarna presenterade sina respektive ansvarsområden på olika platser i landet, och kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) höll sin presskonferens i Västerås, i matsalen på Vestmanlands Läns Tidning.

Lind är ansvarig för mediefrågor och VLT:s chefredaktör Daniel Nordström tyckte i ett uttalande att det var självklart att hon skulle få ha sin presskonferens på tidningen. Men är det verkligen så självklart?

Annons

Annons

Journalisterna på VLT, mina kollegor, är erfarna journalister. Kulturministerns presskonferens påverkar inte deras förmåga att göra en oberoende granskning av hennes arbete och politiska förslag. Det råder ingen som helst tvekan om det faktiska oberoendet i granskningen. Inte för oss som på plats ser hur arbetet bedrivs.

Men vi skriver inte för varandra, vi skriver för läsarna. För dem som bara ser resultatet av vårt arbete, inte hur det utförs. De som bara kan bedöma vårt oberoende utifrån den bild vi förmedlar om det.

Och Linds presskonferens påverkar bilden av vårt oberoende.

Vårt arbete bygger på förtroende, på att våra läsare kan lita på att vi står på deras sida och självständigt granskar makten. Det är en granskning som kräver ständiga överväganden och inte sällan sätter oss i svåra dilemman. För att kunna granska så måste vi röra oss i maktens korridorer, vi måste gå nära. Så nära att vi tydligt ser vad de gör, men aldrig så nära att vi blir en del av dem. Aldrig så nära att vi blir en makthavare som går i armkrok med andra makthavare.

Därför är det viktigt att vara tydlig, gärna övertydlig, med var gränsen går mellan journalistiken och politiken. Gränsen ska vara knivskarp.

Att upplåta en tidningslokal för att ett statsråd som har ansvar för just det mediepolitiska område som påverkar de fria mediernas villkor ska kunna göra ett utspel om sin politik, är att inbjuda till onödigt misstänkliggörande.

Annons

Annons

Det är att låta gränsen blir suddig. Inte suddig för oss på redaktionen, men suddig för den som betraktar det som sker på håll.

Det väcker frågor.

Frågor som Vestmanlands Läns Tidnings läsare aldrig borde känna anledning att ställa.

LÄS MER: Fler ledare av Matilda Molander

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan