Det var efter en inspektion som Mälardalens brand och räddningsförbund (MBR) helt dömde ut de gamla lokalerna. Kritiken var samlad i 20 punkter och rörde allt från blockerade utrymningsvägar och icke existerande nödbelysning.
Hemmet för de unga drivs av Svenska kyrkan, men det är KFUM som är hyresvärd och som står för lokalerna.
Brandingenjör Johanna Karnevald på Mälardalens brand- och räddningsförbund svarar på frågan om det kan anses livsfarligt att bo i lokalerna på Lövudden:
Är det livsfarligt att bo i de här byggnaderna?
– Ja, det är det. Jag kan hänvisa till Norrtäljebranden där det dog tre personer i ett liknande boende. Det är, oavsett vem du är, inte okej att bo på någonstans där du riskerar att brinna inne om det skulle börja brinna. När det fanns ett automatlarm i lokalerna på Lövudden gick det under två års tid cirka 20 automatlarm kopplade till olika händelser. Så det finns absolut en risk. Vi tycker att det är oacceptabelt att bo där kopplat till riskerna i kombination med bristerna i det byggnadstekniska brandskyddet.
Annons
Annons
Branden i Norrtälje med tre dödsoffer, som Johanna Karnevald hänvisar till, inträffade augusti 2013 i ett HVB-hem och blev en riksnyhet.

Lövudden blev flyktingboende 2015, men var redan då inte i bra skick, även om de gamla lokalerna ligger naturskönt.
Bild: Tony Persson
Här är tre av MBR:s svårare klagomål på boendet på Lövudden:
► Brandlarmet var inte tillräckligt kontrollerat och det fanns ingen anställd på plats som var behörig att sköta besiktning, skötsel och underhåll av larmet. Dessutom går inte det automatiska brandlarmet vidare till räddningstjänsten.
► Utrymningsdörren från några av sovrummen var låst med kod och nyckel nattetid. Ingen hade kunnat ta sig ut den vägen om det börjat brinna.
► Nödbelysning saknas i samtliga boendekorridorer och i trapphus.
Listan fortsätter med ytterligare 17 punkter.
Trots den långa listan av klagomål från MBR anser hyresvärden, KFUM, att stängningen kom som en blixt från klar himmel.
– Ja, den kom fullständigt överraskande. Och det kom med mycket kort varsel. Problemen går dessutom att åtgärda, säger Kenneth Karlsson, kassör för KFUM i Västerås.

I de gamla hotellokalerna på Lövudden bodde ensamkommande unga samt bostäder för byggarbetare. MBR har nu stängt boendet på grund av akuta problem med brandsäkerheten.
Bild: Tony Persson
Annons
Domprosten Daniel Eklund verkar däremot inte ha blivit lika överraskad över stängningen:
– Visst har vi sett att husen inte är i toppskick, men det är inte lätt att få tag på boende i Västerås. Alternativet hade varit att låta de ensamkommande bo under broar eller på gatan.
Annons
Han hänvisar dock vidare till hyresvärden KFUM:
– De har hand om lokalerna. Vi hyr.
Svenska kyrkan har varit inställd på att boendet är tillfälligt och har på senare tid förlängt hyreskontrakten under relativt korta perioder. Innan stängningen hade Svenska kyrkan hoppats att få ytterligare en kort respit, kanske någon eller några månader till. På grund av den snabba stängningen måste nya hem hittas snabbt.
– Det ser just nu ut som om det ska kunna lösa sig, även om en del arbete återstår, säger domprosten Daniel Eklund.
Lösningen handlar om boende på skilda håll för de unga, som går i gymnasier i Västerås men som saknar bostad. Under helgen arbetar Svenska kyrkan för att lösa de sista boendeproblemen.
Det är dock bara en del av boendet på Lövudden som berörs av stängningen. Det finns ett annat liknande boende i ett annat hus på området, men det är inte utdömt av brandmyndigheterna. De som bor där kan vara kvar, i varje fall tillfälligt.
Även en grupp byggnadsarbetare bodde i de utdömda lokalerna. Enligt uppgifter till VLT ska boendekrisen även ha löst sig för dem.
Rättelse: I den första versionen skrevs att unga som bodde i lokalerna var barn. De kom visserligen Sverige som ensamkommande barn, men har nu hunnit fylla 18.