Annons

Annons

Annons

Annons

Tomas Karlsson

ledare liberal

Tomas Karlsson
Ledare: Brittiskt nyval talar för Liberaldemokraterna

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Britterna ska gå till valurnorna i december. I opinionsmätningarna har Boris Johnsons Tories och Jeremy Corbyns Labour motvind. Däremot går Liberaldemokraterna med Jo Swinson starkt. Foto: AP Photo

Annons

Så fort ett nytt val står för dörren brukar det framställas som att just detta är det allra viktigaste valet någonsin – ja, eller i modern tid åtminstone eller i alla fall sedan senaste gången det begav sig.

Men frågan är om inte det stundande nyvalet i Storbritannien och Nordirland kommer att leva upp till de allra mest ödesmättade utsagorna om ett vals vikt.

När britterna, mitt i julrushen, ska gå till valurnorna är frågorna många.

Kommer väljarna se detta som ännu ett val om Brexit, som en andra folkomröstning? Eller handlar valet om att mäta förtroendet för Boris Johnson? Han har aldrig blivit prövad av det brittiska folket i ett val, nycklarna till Downing Street 10 övertog han i somras när Theresa May avgick.

Annons

Lika mycket av en förtroendeprövning väntar i så fall Labourledaren Jeremy Corbyn, vars parti har fallit kraftigt i opinionen det senaste året – sårade av sin ambivalenta hållning kring Brexit.

Annons

Till det kommer nymornade självständighetsförväntningar i Wales och Skottland – där en klar majoritet av väljarna röstade för att stanna kvar i EU vid folkomröstningen 2016. De EU-vänliga partierna Plaid Cymru i Wales och Skotska nationalistpartiet i Skottland hoppas att genom valet i december kunna ta nya steg mot att på sikt kunna bryta sig loss från det förenade kungariket och bli suveräna nationer.

En annan fråga är om väljarna kommer att bry sig – hur högt blir valdeltagandet. Det finns en rejäl trötthet mot hur parlamentarikerna i Westminster har hanterat Brexitfrågan – detta oavsett om du är för att lämna EU eller vill vara kvar i unionen.

Det är dessutom bara 2,5 år sedan det senaste parlamentsvalet. Den gången trodde Theresa May och hennes konservativa parti Tories att det var ett genidrag att hålla val, opinionen talade för att huvudmotståndaren Labour var rejält försvagat – det skilde nästan 20 procentenheter mellan de båda partierna i opinionsmätningarna – och att Tories skulle kunna få en bred majoritet i parlamentet.

Så blev det inte. Mays strategi blev ett fiasko. De konservativa fick förvisso 42,3 procent av rösterna, en ökning jämfört med valet 2015. Men i ett system med enmansvalkretsar är den viktigare summan denna: Tories backade med 12 mandat. May kunde behålla regeringsmakten endast tack vare ett samarbete med det pyttelilla nordirländska partiet DUP.

Annons

Annons

Inbäddat innehåll

Inför valet i december finns en liknande opinionstendens. Skillnaden mellan Tories och Labour är stor – elva procent i den sammanställning av flera institut som Financial Times gjort.

Men notera att stödet för Tories och Labour numera ligger på betydligt lägre nivåer. I valet i juli 2017 röstade drygt 82 procent av väljarna på något av de två dominerande partierna – i dag har de stöd av blott 61 procent. Både Boris Johnson och Jeremy Corbyn går in i valrörelsen i motvind.

Sprickan kring Brexit har länge legat i öppen dager inom såväl Johnsons konservativa parti som Corbyns Labour. Partierna är delade, deras väljare är delade. De som finns kvar vill säga. För många av deras väljare har vänt på klacken.

Framför allt är det till Liberaldemokraterna som de söker sig. Under ledning av partiledaren Jo Swinson är Liberaldemokraterna på väg mot en monumental valframgång. Partiet får i opinionen stöd av hela 18 procent av väljarna och har blivit det naturliga valet för de väljare som fortsatt vill vara nära övriga Europa – och helst inte lämna EU över huvud taget.

Systemet med enmansvalkretsar gör det vanskligt att rakt av omsätta dessa opinionssiffror till ett reellt valresultat. Och hur valrörelsen utvecklar sig återstår att se. Men allt talar för att Jo Swinson kan se fram emot ett nyval med tillförsikt.

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Till toppen av sidan