Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Pasi Hiirikoski
Pasi: Du skall inte strula, du skall inte sno, du skall sköta dig själv ...

”Det tabubelagda ämnet – från brinnande bilar till uppdaterade budord som har potential att göra julen och framtiden ljusare här i Västerås."

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Anmäl text- och faktafel

Denna fredag, den 20 december 2019, tassar jag in på ett tabubelagt ämne som det pratas allt mindre och allt tystare om i det svenska skolväsendet.

Så välkommen till en snabbis om kristendom.

Vi firar jul till minne av att Guds son (Jesus) föddes på julnatten för drygt 2000 år sedan. Huruvida detta är sant eller inte överlåter jag åt var och en att undersöka. Eventuella misstankar eller klagomål hänvisar jag till Svenska kyrkan, som anser sig ha goda belägg för att det föddes barn och lyste stjärnor över Betlehem långt innan VLT kunde sända live för att bevisa detta i realtid.

Annons

Annons

Då backar jag ännu längre tillbaka … till tider som i Bibeln hittas under det så kallade Gamla Testamentet. Nu är det dags att nämna Mose, en snubbe som via en brinnande buske till slut kallades upp på berget Sinai av självaste Gud för att mottaga tio budord (källa: Bibeln).

Dessa budord har sedan använts som fostrande ledord, alltså som lagar att följa och att leva efter. Även Jesus, enligt samma kristna källa som tidigare, ska ha predikat flera av dessa budord i syfte att sprida kärlek bland mänskligheten.

Adventsfirande i Västerås domkyrka 2001. Foto: Per Groth/VLT

Bild: Arkivbild

Någon som kan budorden på rak arm? För säkerhets skull kommer de här, som de nämns av Svenska kyrkan:

1) Du skall inga andra gudar hava vid sidan av mig.

2) Du skall inte missbruka Herrens, din Guds namn, ty Herren skall inte låta den bli ostraffad som missbrukar hans namn.

3) Tänk på vilodagen så att du helgar den.

4) Hedra din fader och din moder för att det må gå dig väl och du må länge leva i ditt land.

5) Du skall icke dräpa.

6) Du skall icke begå äktenskapsbrott.

7) Du skall inte stjäla.

8) Du skall inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa.

9) Du skall inte ha begärelse till din nästas hus.

10) Du skall inte ha begärelse till din nästas hustru, ej heller till hans tjänare, ej heller till något annat som tillhör din nästa.

Annons

En alltför vanlig syn i Västerås numera.

Bild: Läsarbild

Annons

Hej, tomtegubbar slå i glasen och låt oss lustiga vara … nej, nej, försök istället att se nyktert på julen och på fortsättningen av detta kåseri. Nu har det nämligen blivit dags att knyta ihop tomtesäcken via förslag på 10 uppdaterade ”budord” som i mitt tycke har potential att göra julen och framtiden ljusare här i Västerås.

Nej, jag har inte fått storhetsvansinne, hybris och drabbats av Messias-syndrom … men jag måste ju koppla ihop detta religiösa minfält till krönika ... Då åker vi. Här är den Västeråsuppdaterade 10-budslistan som är mer inspirerad av lokalt brinnande bilar än av dito olokala buskar:

1) Du skall försöka att uppträda artigt – och håll inte på andra idrottslag vid sidan av Västeråslag.

2) Du skall försöka att inte svära så förbannat ofta – även om rättsväsendet i Västerås kommer att låta dig bli ostraffad.

3) Nyttja dina vilodagar till att göra något kul på stan som ger dig positiv energi.

Annons

4) Ta en eventuell föräldraroll på allvar och försök att fostra och stötta dina eventuella barn efter bästa förmåga för att det må gå dig väl och du må leva länge i Västerås.

Annons

5) Du skall inte ens tänka tanken. Självklart ska du ha respekt för allt liv – även utanför Västerås gränser.

6) Du skall inte strula. Om personer har kommit överens om monogamt partnerskap är det inte okej att bryta det löftet, framför allt inte utan skälig tids förvarning om att tankar finns på avtalsbrott.

7) Du skall inte sno saker, det är olagligt. Tänk på att folk som blir bestulna eller rånade med största säkerhet blir både ledsna och rädda.

8) Du skall försöka tala sanning. Det uppskattas, ger dig mer respekt och gör livet enklare.

9) Du skall strunta i andras lyor och kåkar. Gör inte inbrott och förstör inte andras egendom, det är olagligt.

10) Du skall sköta dig själv, även om du har lust till annat, och släppa kriminella tankar – vilket inkluderar fusk, fiffel och nyttjande av eventuell högre maktposition för egen vinning. Du får betydligt fler och bättre vänner om du faktiskt försöker att göra rätt för dig.

Annons

God jul och gott nytt år!

Låt julen lysa upp Västerås och tända hoppet om ljusare tider.

Bild: Magnus Östin

VECKANS TRE HETA:

Jultomten

I mina ögon en mytomspunnen glädjespridare som, så vitt jag med mina finska rötter har informerats om, bor på Korvatunturi i just Finland … även om andra källor anger Nordpolen ... eller Falun ..?

Thomas Di Leva

Mannen som av vissa kallas för ”Gävles Jesus” har onekligen förgyllt våra liv med hits som ”Vem ska jag tro på” och ”Vi har bara varandra”. Bara att omfamna den leveransen. Kärlek.

Västerås domkyrka

En magnifik klassiker med anor från 1100-talet. Att vara döpt och gift där ger mig känsla av att faktiskt vara en pytteliten skärva i stans långa historia.

VECKANS CITAT:

Er kärlek ska vara uppriktig. Avsky det onda, håll fast vid det goda.

Bibeln, Romarbrevet 12:9.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan