Annons

Annons

Annons

Annons

krönikaVLT:s fredagskrönika

Daniel Nordström
Daniel Nordström: Brutala hatattacker är inte att vårda yttrandefriheten

Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski skrev en krönika om den allt mer brutala samhällsdebatten och varnade för hur den har börjat förskjuta oss. Efterdebatten blev exakt den han skriver om.

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Peter Wolodarskis krönika i DN har blivit omdiskuterad. Det som främst har diskuterats är, ironiskt nog, emellertid inte det som borde diskuteras, själva essensen i krönikan. Nej, i stället riktas diskussionen in på en passus, som handlar om en programledare i TV4.

Wolodarski skriver: ”För fem år sedan hade inte TV4 tillåtit att ett av deras mest populära familjeprogram, rymmer en profilerad medarbetare som bland mycket anmärkningsvärt förra året deltog i en talkshow arrangerad av framträdande högerextremister”.

Annons

Annons

Alexander Bard har alltid gillat att vara provokativ. Han säger vad han tycker och står upp för yttrandefrihet. Han är däremot ovarsam med orden. Det faktum att det finns yttrandefrihet innebär inte att man kan härja runt vårdslöst med orden utan att få kritik.

Bild: TT

Inte minst Alexander Bard insåg det – och reagerade som endast Alexander Bard brukar göra

I krönikan skriver inte Wolodarski programledarens namn, men alla förstår att det handlar om musikern, programledaren och författaren Alexander Bard. Inte minst Alexander Bard insåg det – och reagerade som endast Alexander Bard brukar göra. Han öste ur sig anmärkningsvärt aggressiva kommentarer i sociala medier.

Alexander Bard rasar på Facebook på det sätt som endast Alexander Bard kan göra.

Bards tolkning är att Wolodarski försöker få honom sparkad från TV4 och skrev bland annat ”Det är verkligen dags att dra det där lilla kräket Peter Wolodarski på DN inför rätta snart. Fy fan vilken falsk jävel han är” – och han har fortsatt i samma stil i ett flertal inlägg. Efter detta har Wolodarski utvecklat sitt resonemang i Aftonbladet, Expressens kulturchef Karin Olsson har skrivit en intressant krönika i ämnet precis som Johan Croneman i Dagens Nyheter. TV4 väljer, fegt nog, att inte kommentera det hela.

Annons

Annons

Och på Twitter, där många tyvärr agerar precis på det sunkiga sätt Peter Wolodarski så väl beskriver, fortsätter den hetsiga debatten. Både Alexander Bard och Peter Wolodarski beskylls för orimliga saker från okunniga debattörer, som inte ens fullt ut satt sig in i vad det hela handlar om. De tycker uppenbarligen att det är viktigare att sprida hatiska anklagelser än att läsa på och föra en ärlig debatt.

Det är uppenbart att inte Bard delar Kasselstrands åsikter

Så, vad handlar det då om? De flesta känner till Alexander Bard. Han har alltid varit en provokatör. Under åren har han varit kristen, satanist, liberal, centerpartist, dragshowartist, musiker, låtskrivare, författare och debattör. Han säger att han är marxist. I maj i fjol deltog han i en debatt, arrangerad av högerextremister, mot Gustav Kasselstrand, partiledare för främlingsfientliga Alternativ för Sverige. När man ser den över två timmar långa debatten är det uppenbart att Bard inte delar Kasselstrands åsikter.

Alexander Bard är på många sätt en intelligent och intressant människa. Han gillar att röra sig i många olika kretsar, han gillar att debattera – och jag tvivlar inte det minst på att han brinner för att värna den så viktiga yttrandefriheten. Men, med tanke på att han vill vårda detta viktiga är det beklämmande och skrämmande att han är så vårdslös med orden och går till attack mot Wolodarski – och andra – med så ruttet brutal vokabulär.

Annons

Ännu ett exempel på Alexander Bards vokabulär, detta från Twitter där han brukar skriva på engelska.

Annons

Jag förstår varför TV4 vill ha Bard i Talang. Han är utan tvekan en karaktär utöver det vanliga, dessutom säger han exakt vad han tycker – och är enormt kunnig inom många olika områden. Men, han har också vid ett flertal tillfällen, utanför jobben för TV4, uttryckt sig förkastligt inte minst i sociala medier. Det faktum att det finns yttrandefrihet innebär förstås inte att man kan härja vårdslöst med orden och kränka andra utan att kunna vänta sig mothugg och få sansad kritik.

Genom sitt agerande bekräftar tragikomiskt nog Alexander Bard exakt det Peter Wolodarski skriver om. Vi lever i en tid där samhällsdebatten i många stycken fullständigt har spårat ur.

Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare för VLT.

Bild: Göran Widerberg

Tre heta

Marcel Khouri

27-årig västeråsare som har fått sitt genombrott som skådespelare. Han spelar IS-krigare i SVT:s hyllade serie ”Kalifat”.

Tanter som dansar

Annons

Pia Ax Forslund och Lotta Nehrer gjorde succé med sin insamlingsgrupp under Musikhjälpen 2019. 21 januari följde de upp det hela med att bjuda på kramar under ”Kramens dag”.

Anders Harnesk

Guldtränaren är klar för innebandydamerna i Västerås Rönnby. Han är ny tränare efter Johan Kvist.

Citatet

De små vidrigheterna kommer att förändra Sverige i grunden om vi inte gör motstånd

Peter Wolodarski, chefredaktör Dagens Nyheter

Annons

Annons

Till toppen av sidan