Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: S-styret hjälper kriminella med offerkoftan

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

Replik på inlägget "M – läs grundlagen innan ni skriver politiska förslag", VLT den 17 februari.

Jacob Axelson (L) och Milena Axklo (C) kritiserar Moderaternas förslag om att låta Västerås bli ett försöksområde för visitationszoner. Skribenterna tvivlar på Polismyndighetens förmåga att respektera människors integritet och hävdar därför att visitationszoner skulle kränka Sveriges grundlag, vilket inte kunde vara mer fel. Detta är alltså något som numer måste anses vara helt okontroversiellt i Danmark och något som även rikspolischef Anders Thornberg har uttryckt önskemål om att utreda i Sverige.

Annons

Vi kan verkligen understryka att vi tar avstånd från Liberalerna och Centerparitets ungdomsförbund vad gäller deras bristande syn på Polismyndigheten i förhållande till människors integritet. Vi är de första att stå upp för människors frihet och integritet och vi har samtidigt fullt förtroende för de poliser som varje dag och natt arbetar för att göra Västerås säkrare och tryggare.

Annons

Västerås stad och Polisen kan inte själva lösa problematiken med den grova kriminalitet som råder. Staden måste få uppbackning från regering och riksdag. Vi moderater vill därför pröva något helt nytt och ge polisen nya verktyg i kampen mot gängkriminaliteten. Vi föreslår därför att Västerås stad uppvaktar regeringen i syfte att Västerås ska få möjligheten att testa så kallade visitationszoner under en begränsad tid och att detta sen utvärderas.

Med så kallade visitationszoner blir det möjligt att även visitera de som inte är misstänkta för brott. Det skulle handla om områden där polisen har anledning att tro att det förekommer mycket vapen men inte har konkret misstanke riktat mot en viss specifik individ. Det går att jämföra med trafikkontroller. Det är viktigt att understryka att detta inte är något polisen ska kunna besluta sig för hur som helst, det ska krävas ett beslut av exempelvis åklagare och det ska röra sig om ett väldigt specifikt begränsat område under begränsad tid.

Vi moderater ser självklart värdet med fler fältande socialdesekreterare. De behövs i det förebyggande arbetet och att möta unga i riskzon men vi tror inte att fältande socialsekreterare kan få bort illegala vapen eller narkotika från Västerås gator, till detta behövs poliser. Det är denna typ av resonemang som visar att man inte förstår det allvarliga läget Västerås och resten av Sverige befinner sig i.

Annons

Annons

När S-styret har slutat upp med att tycka synd om de kriminella är vi moderater redo att diskutera olika typer av förslag.

Från samhällets sida måste vi våga ställa krav och låta människor ta ansvar för deras handlingar. Om man rör sig i kriminella kretsar och om man begår brott så bör en naturlig följd av detta också bli hårdare granskning från rättsväsendet.

När S-styret har slutat upp med att tycka synd om de kriminella är vi moderater redo att diskutera olika typer av förslag. Till dess kommer vi på egen hand lägga verkningsfulla förslag som syftar till att öka västeråsarnas trygghet och säkerhet.

Elisabeth Unell (M)

Oppositionsråd i Västerås

Anna Hård af Segerstad (M)

Oppositionsråd i Västerås

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan