Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Varför denna ovilja till säkerhetsskapande åtgärder?

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

Replik på inlägget "S: Väktare rör sig i hela centrum”, VLT den 1 februari.

I slutet av januari fick polisen in ett larm om skottlossning i Västerås, denna gång på Skiljebo. En man fördes till sjukhus från platsen med ambulans, och polisen utreder nu händelsen som försök till mord alternativt dråp. Rån och bombhot har nyss ägt rum på Bäckby. Sex personer har misshandlat och rånat en 17-årig pojke. Ja listan kan göras lång och detta är bara ytterligare exempel på hur tufft Västerås har blivit. Många undrar vad det egentligen är som pågår i Sverige och vad som krävs för att våra politiker ska vakna och föreslå lösningar.

Annons

När Moderaterna lyfter olika typer av förslag för att öka tryggheten och säkerheten är kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S) snabbt ute och anklagar oss för att bedriva plakatpolitik samtidigt som hans eget engagemang lyser med sin frånvaro.

Annons

Vi moderater har förslagit ordningsvakter, kameraövervakning, gruppvåldsintervention, stärkt dialog med föräldrar till barn som misstänks för brott och att staden ska låta söka av skolor efter narkotika, för att ta några enskilda exempel.

Statsminister Stefan Löfven har efter djupa analyser kommit fram till att det minsann är Alliansens skattesänkningar som ligger bakom det upptrappade våldet (för att i samma veva själv ta bort värnskatten för de allra rikaste). Den svenska socialdemokratin verkar sakna såväl glöd som kompass och det framgår allt mer tydligt att det är längesedan Socialdemokraterna var ett statsmannamässigt parti.

Vi moderater har förslagit ordningsvakter, kameraövervakning, gruppvåldsintervention, stärkt dialog med föräldrar till barn som misstänks för brott och att staden ska låta söka av skolor efter narkotika, för att ta några enskilda exempel. Vår budget för 2020 innehöll även trygghetssatsningar på totalt 10 miljoner kronor, jämfört med S-styret som endast satsar 1,8 miljoner kronor. Detta kallar alltså S-styret för plakatpolitik.

För oss moderater är det viktigt att lyssna på medborgarna. På det människor upplever som samhällsproblem. På det som förväntas av oss förtroendevalda. Just detta verkar S-styret ha svårt för att förstå. Låt oss ta ett exempel; På senaste kommunstyrelsemötet behandlades våra förslag om att ansöka om tillstånd för ordningsvakter att få patrullera hela Västerås centrum (från resecentrum upp till stadsbiblioteket) samt kameraövervakning inom samma område. Båda förslagen röstades ner av S, L, C och MP. De var inte ens villiga att försöka få till en förändring, utan tror sig på förhand veta att det inte går vilket är direkt oseriöst.

Annons

Annons

Det är synd att partierna inom S-styret inte lyssnar på sin egen riksdagsledamot Roger Haddad (L). Senast den 15 februari krävde Haddad kameror på Bäckby torg efter rånet mot apoteket. Den 2 oktober förra året krävde Haddad i en intervju med VLT ökad kameraövervakning efter att en skjutning ägt rum på Bäckby.

På VLT:s debattsida den 6 september 2019 skriver Haddad (L) även följande: ”Sedan tidigare har Liberalerna drivit frågan om kameraövervakning på Bäckby torg men också i de områden som särskilt varit utsatta för skadegörelse och annan kriminalitet”. Detta är samma bedömning som vi moderater gör, men om man lyssnade på den senaste debatten om kameraövervakning på kommunfullmäktige den 6 februari kan man knappast tro att Liberalerna drivit frågan om kameraövervakning i Västerås.

Vi uppmanar därför S-styret i Västerås att lyssna på oss moderater och Roger Haddad. Västeråsarna har rätt att förvänta sig politiker som gör allt i sin makt för att komma till rätta med otryggheten som råder. Det är synd att S, L, C och MP inte inser detta och tar västeråsarnas oro på allvar.

Elisabeth Unell (M)

Oppositionsråd i Västerås

Anna Hård af Segerstad (M)

Oppositionsråd i Västerås

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan