Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jens Runnberg

ledare liberal

Jens Runnberg
Ledare: Han står i frontlinjen när SD nu startat sitt kulturkrig - viktigt att även KD och M väljer sida

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Christer Nylander (L) är ordförande i riksdagens kulturutskott .

Annons

Höger- och vänstergnället på SVT och SR tar sig olika uttryck. Enligt båda ytterlighetspositionerna upprätthåller public service dagens förskräckliga samhälle.

Endera gör inte den offentligt finansierade tv:n och radion inte upp med vår tids konsumtionskultur, granskar inte tillräckligt marknadsekonomins i huvudsak skadliga följder för medborgarna eller är för dålig i klassanalysen i nyhetsvärderingen (det senare enligt Göran Greider (S) en följd av att nyhetschefer hämtas ur medelklassen).

Eller så ägnar sig programmen åt att "försöka bortförklara det rasistiska förnedringsvåldet som invandrare riktar mot svenskar" (autentiskt citat från SD:s integrationspolitiske talesperson).

Annons

Båda positionerna är så klart befängda. Det finns emellertid en skillnad.

Ytterlighetsvänstern använder inte sin politiska plattform till att begära att mediechefer ska inställa sig hos staten för att få politiska uppläxningar, men det gör ytterlighetshögern.

Annons

Aftonbladet har förtjänstfullt visat att den 13 februari startade SD-politiker och ordföranden för nyfascistiska Nordisk alternativhöger (avhoppad från SD) ett drev mot ett enskilt inslag i SVT Morgonstudion.

Den 20 februari begärde sedan SD att SVT-cheferna skulle kallas in till riksdagens kulturutskott och förklara sig, med hänvisning till åsikter från "många i sociala medier" - forum där SD:s nätkrigare dominerar totalt.

Så har dansen gått hela varvet runt.

Det är en viktig iakttagelse som Göteborgs-Posten gör, att när SD helt enkelt struntar i den möjlighet till journalistisk prövning av program som finns i Granskningsnämnden, för istället gå på mediechefer, så har ytterligare en gräns passerats i svensk politik:

"Det SD förklarar med sitt utspel är att partier ska kunna utöva inflytande direkt på innehållsskapare. Att partier ska kunna styra vad som är rimliga eller orimliga journalistiska val. Vem som är misshaglig eller godkänd. Inte på en strategisk nivå, utan på en operativ."

Annons

Markeringen från kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L) var välkommen: "Det här är inte acceptabelt. Vi ska ha fri media och journalistisk frihet, inte politisk inblandning i vilka program som görs eller vilka programledare som finns".

Annons

Det finns länder i Europa där det går till som SD vill.

De heter Ungern, Polen och Ryssland.

Löfven hade en av sina bättre retoriska dagar när han förklarade att "Politiska makthavare som tar kritiska medier i örat är något vi förknippar med auktoritära regimer. Det är medierna som ska granska oss politiker, inte tvärtom."

Stefan Löfven (S)

Den förre vd:n på SR, Mats Svegfors, som politiskt kan beskrivas vara "moderat classic" konstaterade att "Man gör detta för att fortsätta motsätta sig det rådande systemet. Det är inte så att man tvekar för att göra ett principbrott, utan man gör det just för att det är ett principbrott. Det ger uppmärksamhet. Samtidigt är det inte bara SD som är kritiska mot public service, utan även M och KD.

Mats Svegfors.

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy