Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Sluta tjafsa och sjösätt nu

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Anamma Transportstyrelsens förslag på lösning, så gör du miljön i Mälaren och båtkollektivet en stor tjänst. Jag initierar gärna till ett möte med staden och båtkollektivet för vidare diskussion, skriver Rolf Bergqvist.

Bild: Anders Öhlin

Annons

Replik till Vicki Skure-Erikssons inlägg den 28 februari, "Det finns utslagsvaskar under vinterhalvåret".

Med ett nytt bryggavtal utökar du båtsäsongen till hela året. Du ska inte uppfatta mina kommentarer som kritik, jag vill bara att allt ska bli rätt och bra för alla parter. Du ser en lösning i artikeln på problemet som uppstår att enbart använda utslagsvask för beboeliga fritidsbåtar och för vanliga ”fritidsbåtar” som nyttjar det nya avtalet.

Nytt från och med 2020 är att båtägarna får disponera båtplatsen hela året och det ställer nya krav på staden för mottagning av avfall från fritidsbåtar.

Annons

Annons

Anamma Transportstyrelsens förslag på lösning, så gör du miljön i Mälaren och båtkollektivet en stor tjänst. Jag initierar gärna till ett möte med staden och båtkollektivet för vidare diskussion.

Nytt från och med 2020 är att båtägarna får disponera båtplatsen hela året och det ställer nya krav på staden för mottagning av avfall från fritidsbåtar.

Vicki Skure-Eriksson skriver i sitt svar i VLT att i dagsläget finns det fem latrinpumpar som är öppna under båtsäsong, det vill säga under den tid när fritidsbåtar normalt anlöper hamnen. Nu har staden utökat båtsäsongen genom ett nytt avtal som medger att båtägaren får disponera båtplatsen året runt. Det ställer nya krav på mottagning av allt avfall från fritidsbåtarna som nyttjar hamnen året runt.

Jag förstår att man stänger latrinpumparna under vintern på grund av risk för sönderfrysning. Vicki Skure-Eriksson vill lösa latrin från fritidsbåtar med portabla campingtoaletter som båtägaren får tömma i utslagsvask. Men det löser inte latrinfrågan för alla båtar med behov att kunna tömma under vintertid.

Vad är då problemet! I avtalet för fritidsbåtar för boende får inte gråvatten (bad-, disk- och tvättvatten släppas ut i vattnet (recipienten). I avtalet för fritidsbåt i Västerås stads fritidsbåtshamnar finns inget sådant förbud mot utsläpp av BDT-vatten från båt. Detta ska gälla alla båtar i stadens hamnar kan man tycka. Det finns båtar i stadens hamnar med komfort för boende även om man inte bor året runt, med dusch, disk- och tvättmöjligheter och toalett. Det är enbart toalettavfallet från den typen av fritidsbåtar som hamnar i en fast septiktank, BDT-vatten spolas rakt ut i sjön. Båtar med fast tank omöjliggör tömning i utslagsvask då pumpstationerna är stängda.

Annons

Annons

Du måste lösa tömning för fritidsbåtarna med septiktank under vintertid och BDT- vatten för att undvika direktutsläpp i sjön.

I mina samtal med Transportstyrelsen, som har föreslagit en lösning, att staden inskaffar två mobila tömningslatriner som placeras i Mälarparken och Lögarängen. En mobiltömningslatrin är en vagn med tank som båtägaren själv kan hantera vid behov. Dessa kan användas hela året av alla båtägare och pumpas ur i utslagsvask i hamnen.

I en intervju med Transportstyrelsens Lina Peterson i P4 Västmanland framgår det att all avfallshantering åligger den som tar ut en generell hamnavgift, man får inte heller ta någon extra avgift från båtägarna. Enligt Transportstyrelsen ska staden i samråd tillfråga båtägarna vilket behov som finns gällande avfallshantering från båtarna och finna lämpliga lösningar. Det ska även finnas en avfallshanteringsplan för hamnen enligt Transportstyrelsen.

Det ställs nya krav på stadens mottagningsanordningar för avfall från fritidsbåtar genom det nya avtalet när staden har utökat båtsäsongen till hela året för båtägarna. Om du tar till dig Transportstyrelsen förslag, först då kan du erbjuda ett boende på båt.

Jag vill tacka alla i västeråsare som har varit engagerade i mitt jobb för att få till åretruntboende på båt i Västerås, i synnerhet Centerpartiet som har möjliggjort boende på båt genom sin motion. Med andra ord är dags att sluta tjafsa och sjösätta nu.

Rolf Bergqvist

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy