Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Viktigt att upptäcka gluakom – grön starr – i tidigt stadium

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Mannen på bilden har ingenting med inlägget att göra ...

Bild: Arkivbild

Annons

Mellan den 8–14 mars så hålls den Internationella Glaukomveckan över hela världen. Denna för att informera om och belysa problemen med ögonsjukdomen glaukom, tidigare kallad grön starr.

Cirka 75 miljoner i världen har denna sjukdom. I Sverige har 100 000 diagnosen men man räknar med ett mörkertal på 100 000 personer. Så i Västmanland har cirka 3 000 denna sjukdom och ytterligare 3 000 går omkring med denna sjukdom utan att veta om det!

Vad är glaukom?

Glaukom är en sjukdom som drabbar ögats synnerv. Vid glaukom kan bortfall uppstå på olika ställen i synfältet vilket kan upplevas på olika sätt. Man brukar beskriva det som att synen försvinner fläckvis. Vid glaukom är ofta trycket i ögat förhöjt men glaukom uppträder även vid normalt eller lågt ögontryck.

Annons

Annons

Man kan få sjukdomen i det ena eller i båda ögonen. Om bara det ena ögat är drabbat kompenserar det friska ögat för synbortfall i det andra. Därför upplever man ingen försämring av sitt seende. Det kan ta flera år innan man märker av besvären.

Vem drabbas?

Vem som helst kan få glaukom, men ärftlighet har en viss inverkan. Har man en förälder eller ett syskon med glaukom är risken något större att drabbas. Om det däremot bara är en avlägsen släkting som har glaukom är risken att man drabbas själv inte större än för andra.

Tidig upptäckt är viktig

I början av sjukdomen har man inga symtom alls. När man börjar märka av sitt glaukom har synen ofta påverkats rejält. Man kan ha missat att se saker runtomkring sig. Kanske är det svårt att följa bilden när man tittar på tv, eller att se allt när man är ute och promenerar.

Man kan aldrig få tillbaka den syn som man har förlorat. Därför är tidig upptäckt mycket viktig. Sjukdomen uppträder vanligtvis från ålder 45 och uppåt.

Till exempel en person som besöker sin optiker för att prova ut nya glasögon, varvid optikern upptäcker högt tryck i ögat och skickar personen samma dag på akutremiss till ögonkliniken där man upptäcker glaukom. Skadorna kan i värsta fall vara så stora att läkaren plockar av personen körkort. Så på samma dag kan en helt ovetande persons livssituation helt förändras.

Annons

I Västmanland kommer Glaukomföreningen Västmanland, bildad 2019,  tillsammans med Region Västmanland att ha ett öppet hus för allmänheten torsdagen den 12 mars på Ögonkliniken, Västerås lasarett.

Kenneth Löfgren

Glaukomföreningen Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy