Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Hässlö flygplats viktig tillgång för Västerås

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Flygplatsen är inte bara lågprisflyg till London. Det finns många andra som behöver kunna använda den. Foto: Tony Persson/arkiv

Annons

Västerås flygplats är viktig även för omgivande kommuner. På tveksamma grunder föreslår vissa politiker nedläggning. Oavsett argument verkar de redan ha bestämt sig, men är de verkligen i majoritet? Var finns utredning och beslutsunderlag värd namnet?

Många frågor är ännu obesvarade. Vart ska ambulansflyget med sjuka och organ ta vägen, det är en angelägenhet för hela länsdelen. Vart ska brandflyget ta vägen? Är skogsbränderna år 2014 redan glömda? Var ska nödlandande flygplan landa? Vart ska flygutbildningen och flygskolorna på Hässlö ta vägen? Vart ska flygverkstäderna ta vägen?  Vart ska flygeleverna ta vägen? Vart ska Frivilliga flygkåren och Hemvärnsflyget ta vägen? Hur påverkas risk- och sårbarhetsanalyserna? De ska göras enligt lag.

Annons

Annons

Många företag har redan gjort och gör stora investeringar i sin verksamhet på Hässlö. De har trott långsiktigt på Västerås. Ett förhastat beslut om nedläggning innebär stor och onödig kapitalförstöring. Dessutom hotas många jobb.

Frågorna är många, svaren få. Det minsta man kan begära är en riktig utredning, som remissbehandlas före beslut i detta viktiga ärende. Är det för mycket begärt?

I dessa corona-tider blir det uppenbart att vi får lida av kortsiktiga politiska beslut där förråd har tömts och totalförsvaret avvecklats. Lägg inte ner befintlig infrastruktur i form av fungerande flygplatser. Tänk lite mer långsiktigt än det närmaste kvartalet. Västerås och Västmanland kommer att behöva Hässlö flygplats även i framtiden.

Orolig civilingenjör och civilekonom

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Till toppen av sidan