Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Är en lösning för flygplatsen möjlig?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Arkivbild

Annons

Jag måste erkänna att jag är kluven när det gäller flygplatsen i Västerås. Visst anser jag att den bör vara kvar. Det vore ju konstigt annars; att Sveriges femte största stad skulle sakna flygplats.

Det beror helt enkelt på att kommunpolitiker är värdelösa som ägare och ledare av företag.

Annons

En flygplats har så stor betydelse för orten. De senaste dagarna har vi sett hur viktig den varit för flygambulanser. För något år sedan var det släckningen av den stora skogsbranden i länet som var beroende av flygplatsen. Att den är av stort värde för de flygbaserade industrier som finns på Hässlö är väl också otvetydigt.

Annons

Men varför är jag då kluven? Det beror helt enkelt på att kommunpolitiker är värdelösa som ägare och ledare av företag. I synnerhet sådana företag som skall vara kommersiellt bärkraftiga. Det insåg förståndiga kommunpolitiker i Nyköping för många år sedan. Då var Hässlö och Skavsta flygplatser i samma läge, tidigare flygflottiljer lads ner, och flygplatserna övertogs av kommunerna.

Lönsamheten för båda flygplatserna var dålig, men i Nyköping tog politikerna det kloka steget att avveckla sitt engagemang och överlät/sålde flygplatsen till ett privat konsortium. En professionell och opolitisk styrelse tillsattes, som utnämnde en ledningsgrupp som innehöll kompetens i marknadsföring, personer som hade erfarenhet av kommersiella företag och personalledning.

I Västerås trodde kommunalpolitikerna att man kunde fortsätta som tidigare. Resultatet kan vi se i dag. Nyköpings flygplats, Skavsta, går strålande. I Västerås kämpar flygverksamheten i motvind. De styrande kommunpolitikerna verkar inte ens kunna göra en fullständig analys av hela Hässlöområdets ekonomiska förutsättningar. Skall då flygplatsen finnas kvar? Ja, den kan finnas kvar, men endast under förutsättning att kommunpolitikerna inser sitt tillkortakommande och avslutar kommunens engagemang och överlåter hela verksamheten till ett fristående konsortium, på samma sätt som man gjort i Nyköping.

Roland Rehnbäck

Irsta

Anmäl text- och faktafel

Till toppen av sidan