Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Bygg solpaneler på Västerås flygplats

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

Eftersom Västerås flygplats ska läggas ner får vi enorma ytor att disponera för klimat- och miljöändamål.

Ytorna som använts till flyget är sannolikt kontaminerade med olika typer av gifter och lämpar sig därför inte till bostadsbyggnationer utan en mycket omfattande och kostsam sanering.

Att sätta upp solpaneler på flygplatsområdet ställer inga speciella krav på marken, man kan sätta upp solpaneler utan att riva bort start- och landningsbanor.

Annons

Annons

Om man bygger solcellsparken på ett smart sätt kan ytan snabbt och enkelt återställas till en flygplats om det skulle uppstå ett behov.

Den disponibla ytan kan beräknas till cirka 80–100 hektar, vilket skulle bli den största anläggningen i Sverige just nu. Strängnäs håller på att bygga en solcellspark som är på cirka 45 hektar.

Solcellsparken inom Västerås flygplats skulle bli på cirka 30–55 MW installerad effekt och ge cirka 30–50 GWh energi/år. Om vi antar att en fastighet drar i snitt dirka 4 000 kWh/år (0,004 GWh/år) så kan solcellsparken leverera energi till cirka 7 500–12 500 fastigheter/år. Detta skulle sätta Västerås på kartan som en av Sveriges mest klimat- och miljövänliga kommuner, vi kommer också att bli en förebild för övriga kommuner i landet och kanske ute i världen.

Att ha en så här stor och fin elproduktionsanläggning lokalt gör att vi inte är så känsliga vid långa strömavbrott, förutsatt att vi lagrar energi i vätgas.

Pengar till detta kan tas från det omstridda projektet nya resecentrum.

I Östersund har man gjort en solcellspark som kommuninvånarna kan vara delägare i, kanske detta är något för er entreprenörer som vill verka inom miljö- och klimatbranschen. Bygg anläggningen och sälj andelar.

Annons

Att ha en så här stor och fin elproduktionsanläggning lokalt gör att vi inte är så känsliga vid långa strömavbrott, förutsatt att vi lagrar energi i vätgas. Vätgasen kan vid samhällskris nyttjas till elproduktion, värme och som drivmedel till vätgasfordon.

Bror Larsson

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy