Annons

Annons

Annons

Annons

Syskonsex, mordplaner och dödslängtan – Angelica Öhrn om ungdomsböckerna som trotsar alla tabun

Författaren Angelica Öhrn har läst samtidens tabuöverskridande svenska barn- och ungdomslitteratur och finner böcker som utforskar incestuösa syskonrelationer, mordiska tonåringar och överväldigande dödslängtan.

Vad läser egentligen dagens unga om? Är vi vuxna så upptagna vid vad som är "orätt" och "skadligt" att vi missar det vackra i det "förfärliga"?

Annons

Det är med motstånd jag närmar mig Elin Bengtssons "Ormbunkslandet". Jag hade läst flertalet positiva recensioner, vet att den blivit nominerad till Augustpriset och fast jag vill närma mig böcker förbehållslöst så gör mig vetskapen om bokens innehåll obehaglig till mods. Bokens omslag förstärker den känslan. I blickfånget finns ett trädgårdsskjul, det som i boken refereras till som Redskapsboden. Runt skjulet och ut genom dess fönster växer ormbunkar. En gigantisk snigel krälar uppför dess väggar. Bland ormbunkarna krälar maskar och larver. På taket står två unga personer med en flagga, det är bokens huvudpersoner, Mika och Margot som inte bara är syskon. De har också en sexuell relation som de förmodligen har haft sedan tidiga tonåren. En samtyckande relation förvisso, men incest. Bara tanken får det att vända sig i min mage.

Läs vidare med Digital!

8 kri veckan i 8 veckor

Läs dina lokala nyheter för 8 kr/vecka i 8 veckor - du betalar 32 kr/månad. Därefter tillsvidare 129 kr/månad.

Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan