Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Västerås flygplats är inte dyr

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det kostar mer att göra sig av med flygplatsen än att ha den kvar, hävdar insändarskribenten. Foto: Rune Jensen/arkiv

Bild: Arkivbild

Annons

Jag har funderat kring kostnaderna för att ha en flygplats i Västerås.

25 miljoner kronor per år är inte mycket i sammanhanget. Kommunen betalar 15 miljoner kronor per år till Kokpunkten. Jag och många andra nyttjar inte det badet men är ändå med och betalar för att andra ska kunna bada där. Bara en jämförelse.

Åter till flygplatsen och dess siffror. Cirka 250 personer jobbar med flygplatsrelaterande verksamhet. Säg att de har en snittlön på 30 000 kronor i månaden (360 000 kronor/år). Det ger kommun/landsting 30 procent skatt, cirka 27 000 000 kronor/år.

Annons

Annons

Om flygplatsen läggs ner försvinner troligen 200 av dessa jobb. Om dessa 200 jobb flyttar till en annan stad kommer troligen 100 av dessa ta sina familjer (350 personer, 200 vuxna, 150 barn) och flytta till annan ort. Skattebortfall på löner 21 000 000 kronor/år. Vi får anta att dessa 350 personer har handlat, gått i skola i Västerås med mera. 150 barn ger ju minst fem skolklasser som försvinner. Alltså ytterligare arbetstagare som blir arbetslösa och eventuellt flyttar. Räknar vi även med övriga som lever på dessa familjer´ är vi definitivt över dessa 25 miljoner kronor per som det kostar att ha flygplatsen.

Ny beläggning behövs på all infrastruktur, vilket kommunen i många år varit duktiga på att låta bli vilket gör att det kostar ännu mer än att göra det när behovet uppkom.

Att det skulle vara bra för miljön är bullshit. Tänk på alla som ska åka Arlanda tur och retur med bil  istället. För att inte tala om flygplanen som ska göra detsamma, de flyger ju över Västerås i stället för från Västerås.

Lågfrekvent resenär

Anmäl text- och faktafel

Till toppen av sidan