Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Lägg ner FN:s råd för mänskliga rättigheter

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De Förenta Nationerna (FN) grundades efter mänsklighetens mörkaste stund, för att de brott som begåtts aldrig skulle upprepas. Dessvärre bidrar FN:s råd för mänskliga rättigheter just nu till att ge legitimitet till stater som bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Att ett land som Kina ska ges en roll i att utse rapportörer på områden som yttrandefrihet är en skandal. Rådet bör därför upplösas och ersättas av ett råd med länder som faktiskt efterlever de rättigheter som ska försvaras.

FN:s råd för mänskliga rättigheter grundades 2006 efter att den tidigare kommissionen med uppgift att följa upp ländernas MR-arbete tvingats lägga ner på grund av bristande trovärdighet. Det nya rådet skulle råda bot på den politisering som hade funnits i den tidigare kommissionen genom att länder skulle granska varandra. Dessutom skulle hårdare krav införas så att färre länder som bröt mot de mänskliga rättigheterna skulle uteslutas.

Annons

Annons

Snart 15 år efter att rådet grundades kan det konstateras att den förhoppningen inte gått i uppfyllelse. I rådet sitter just nu några av de länder som kommer längst ner på amerikanska Freedom House:s lista över länder som är minst fria. Bland länderna finns bland andra Pakistan, Eritrea and Qatar. 2020 började dessutom med att Maduros Venezuela, en av Sydamerikas värsta förbrytare mot mänskliga rättigheter fick en plats i rådet.

Ett annat tecken på hur snedfördelat rådet är att titta på statistiken över resolutioner om brott mot mänskliga rättigheter. Sedan 2007 har det formellt funnits en permanent punkt på rådets dagordning som enbart handlar om Israels brott mot mänskligheten. 2019 presenterade rådet inte mindre än 18 resolutioner mot Israels brott mot mänskligheten, resten av världen fick 7 resolutioner att dela på.

Det är bisarrt att tro att ett litet demokratiskt land med knappt 9 miljoner invånare som Israel ensamt skulle vara ansvarigt för mer än 70 procent av världens brott mot mänskligheten.

Extra allvarligt är det att Kina den 1 april i år valdes in i en panel av fem länder som ska ansvara för utnämningen särskilda tjänstepersoner i rådet. Tjänstepersonerna kommer att spela en viktig roll i att rapportera och övervaka områden som yttrandefrihet, godtyckligt frihetsberövande och statligt sanktionerade kidnappningar. Utnämningen sker trots att Kina systematiskt utsätter sin befolkning för kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Det är ett hån mot demonstranterna i Hongkong, Falungongrörelsen och de hundratusentals muslimer som är inspärrade i interneringsläger i Xinjiang.

Annons

Annons

Liberala Ungdomsförbundet är stark anhängare av internationellt samarbete och det är i grunden positivt att ha ett forum där alla länder möts. Tyvärr utnyttjar de stater som i dag motverkar demokrati och mänskliga rättigheter FN:s råd för sina egna syften och det har utvecklats till en plattform för diktaturer att föra fram sin propaganda.

Världen behöver ett råd för mänskliga rättigheter men i dess nuvarande form gör rådet de rättigheter som det skapades att försvara, en otjänst. Därför behövs ett nytt råd för mänskliga rättigheter med tydliga demokratikrav för medlemskap. För att åstadkomma faktiskt förändring krävs det att demokratierna samarbetar mer och med ett större engagemang så att trenden kan brytas och friheten kan gå framåt igen.

Olle Johnsson,

utrikespolitisk talesperson Liberala Ungdomsförbundet

Anton Holmlund,

distriktsordförande Liberala Ungdomsförbundet Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan