Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Några frågor om flygplatsen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Britt-Louise Bergström

Annons

Bästa Anders Teljebäck

Jag följer debatten om flygplatsen för fullt men det är några saker jag inte förstår, och som jag hoppas du kan förklara och reda ut för mig.

Varför vill du inte initiera en konsekvensanalys och presentera denna för Västerås invånare? En analys över hela flygplatsen och dess för- och nackdelar?  Det finns en från 2016-2017 men det har hänt mycket senaste 4 åren. Det borde tas fram en aktuell analys med aktuella siffror.

Annons

Vill inte Västerås vara en del av den krisberedskap, totalförsvar och ambulanssjukvård som ska och bör finnas i Sverige, och ta sitt ansvar för detta som så många andra städer i Västerås storlek gör? Västerås är unikt med alla fyra transportsätten representerade: flyg, båt, tåg och väg.

Jag tror på att man ska leva som man lär, och vara transparent i sina beslut, jag upplever inte att du är det i den här frågan, ditt agerande påminner om någon som verkar oerhört stressad.

Annons

Det har hänt allt för många gånger att politiska beslut tagits med allt för dåligt förarbete, låt inte detta ske i Västerås och med flygplatsen. Om man nu kan göra en förprojektering av taket vid resecentrum för 60 miljoner, så borde du kunna göra en konsekvensanalys av flygplatsen och säkerställa att ni tar rätt beslut.

Med tanke på världsläget, hur teknikutvecklingen rör sig framåt och hur människans rörelsemönster förändras så kommer Västerås flygplats ha en helt annan funktion för invånarna och resandet inom en 5-10-årsperiod, en flygplats kommer vara en tillgång i en stad, om det så är en stad i Västerås storlek, 200-250’ invånare om 5-10 år eller om det är t ex Köping.

Självklart ska man titta i backspegeln, men framrutan måste vara större. Det är först när man ser flygplatsen som en tillgång och inte en ”varböld", då först kommer flygplatsen ge avkastning.

Och för all del, du får gärna visa upp den cykelbana, väg eller idrottsplats som ger en vinst in i kommunkassan och som inte ger ett underskott.

Annons

Min förhoppning är att ni verkligen tar fram en konsekvensanalys och visar att ni har riktiga och ärliga siffror till grund för att lägga ner flygplatsen och att ni presenterar information om allt från skatteintäkter till ev saneringskostnader av flygplatsområdet.

Våga vara transparent, då kanske du får invånarna med dig, kanske både vid resecentrum och på flygplatsen.

Ha en fortsatt trevlig vår.

Henrik Boresäter

Anmäl text- och faktafel

Till toppen av sidan