Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Smutsigt spel bakom flygplatsens avveckling?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Nu står hoppet om att rädda flygplatsen till kommunfullmäktige, skriver debattören. Foto: Per Groth/arkiv

Annons

Jag vill börja med att säga att jag är partipolitiskt obunden men är ändå allmänpolitiskt intresserad, framför allt av hur våra lokala politiker styr vår stad och region. Jag tillhör ivrarna som vill ha Västerås flygplats kvar och vill därför göra min betraktelse av situationen efter det att kommunstyrelsen i onsdags fattade beslut om att uppdra till stadsledningen om en avveckling av flygplatsen.

Annons

Annons

I min värld speglar det här beslutet en partipolitisk ynkedom utan motstycke eftersom jag tror att det grundar sig på ett smutsigt spel där man utelämnat C i den styrande kvartetten och i stället tagit hjälp av V för att få en majoritet i just den här frågan. Jag vill påstå att det är en av frågorna som ingår i avbetalningsplanen för S till L för att få sitta kvar vid makten efter valet 2018 då S förlorade nära 6 procentenheter jämfört med den tidigare mandatperioden.

Det började med att 700 bostäder stoppades i redan framtagna beslut om olika förtätningar i staden, en fråga som L hade gått till val på. Avbetalning två är nu avveckling av Västerås flygplats som också det var en de lågt sittande frukterna som L gick till val på. Frågan är vad som kommer härnäst, kanske ska läsa L:s lokala partiprogram?

Beslutet om en avveckling av Västerås flygplats är enligt min mening taget på mycket svaga och delvis smutsiga grunder. Man har inte gjort en riktig konsekvensanalys, har inte haft en formell dialog med MSB eller Försvarsmakten om flygplatsens strategiska betydelse i landets och regionens totalförsvar, har inte tagit formella kontakter med Region Västmanland om förutsättningarna om regionens medverkan i finansieringen av flygplatsen och till sist har man inte heller, såvitt jag vet, undersökt möjligheterna till EU-stöd inom ramen för unionens goda ambition att tillgodose den regionala infrastrukturen.

Annons

Som det är nu står vårt enda hopp att få ha flygplatsen kvar till Västerås kommunfullmäktiges ledamöter att rösta för den här frågan utifrån den klokskap varje individ besitter. Jag hoppas verkligen att fullmäktigeledamöterna har så pass mycket råg i ryggen att de vågar rösta för Västerås bästa och inte för det tvivelaktiga maktspelet i kommunstyrelsen. 

Hans Johnson

Anmäl text- och faktafel

Till toppen av sidan