Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Jag saknar fortfarande svar Teljebäck

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det handlar om mycket mark som kan bebyggas om flygplatsen försvinner. Foto: Tony Persson/arkiv

Annons

Bästa Anders Teljebäck, jag ser inga svar på mina två frågor.

Du driver frågan om nedläggning av flygplatsen, mitt under covid-19 med allt vad det innebär, på ett osmakligt sätt.

Finns det egenintressen i byggnationen av flygplatsen? Det finns stora pengar i flygplatsmarken. 

Flygplatsen genererar pengar in till kommunkassan. Läs gärna VLT-inlägg från 9 maj, Siffror om Västerås flygplats. Det är inte av ekonomiska skäl ni vill lägga ner flygplatsen.

Du berättar för mig att du levt med frågan i 20 år och varit ledande politiker i 10 år. Det säger dessvärre mer om dig och ditt partis politik än att ge bra argument för en nedläggning. Att du under den tiden inte insett att flyget är mer än charterresor till solen och linjeflyg säger en del. Att begränsa förutsättningarna på det sätt som Västerås stad har gjort med flygplatsen, som gör att den inte kan bli konkurrensmässig och sedan kräva resultat, är tecken på inkompetens.

Annons

Annons

I dag måste man vara väl medveten om att allt i världen snurrar fortare och detta förändrar spelreglerna för hur världen fungerar, man måste hela tiden vara lyhörd för vad som händer och att man formar sin politik efter det samhälle och det Sverige vi lever i, annars hamnar man på efterkälken.

Hur enade är socialdemokraterna i Västerås i frågan? S gick till val 2018 på att flygplatsen ska vara kvar. Det finnas många tvivlare, till och med på din egen FB-sida ger dina partikamrater utlopp för sitt missnöje med ditt beteende. 

Med all respekt för dig som person, min hypotes är att du lämnar politiken i samband med nästa val. 

Att först bli ”sviken” av C, sedan lägga sig under Jesper Brandbergs piska och efter detta söka stöd hos MP och V kan inte kännas behagligt. Jesper Brandberg verkar vara en duktig kille. Han sitter i 20 olika styrelser både för kommun och privata bolag med intressanta inriktningar som bland annat har med byggnation att göra.

Vill du verkligen göra V, MP och L till lags i detta projekt? Vad som händer efter nästa val för V, MP och L står skrivet i stjärnorna, 

Jag förstår att du är stressad och presenterar nedan min hypotes för hjälpa dig att förklara för Västerås invånare hur det ligger till och jag tänker vara transparent och ärlig.

• På kommunfullmäktigemötet den 4 juni har du för avsikt att få igenom en officiell nedläggning av Västerås flygplats och dess tre bolag till den 31 december 2022, detta utan hållbara argument och på det mest burdusa och oförsiktiga sätt jag sett en politiker göra. 

Annons

• Senast den 15 juni i år släpper riksdagen sin rapport om det eventuella stöd som staten ska betala ut till regionflygplatserna i Sverige. Varken du eller jag (du kanske vet) vet just nu vad detta förslag kommer innebära.

Annons

• Får du inte igenom ”nedläggningen" den 4 juni är risken, i dina ögon, stor att flygplatsen blir kvar, då den faktiskt behövs för att vara en del av Västerås och Sveriges infrastruktur och ta det ansvar som Västerås har som en mellanstor stad i Sverige.

• Du vill inte chansa på ett positivt besked, du vet att flygplatsen behövs och att Västerås flygplats har en viktig funktion och geografisk placering som flygplats. 

Om du vågat göra en konsekvensanalys hade du känt till detta.

Vid ett eventuellt stöd till regionflygplatserna i Sverige kommer du inte kunna lägga ner den flygplats du vill lägga ner, vilket gör att de byggherrar som springer runt i Västerås och berättar att de ska bygga på flygplatsens mark och har massa intressanta förslag inte kan fullfölja sina visioner, med allt vad det innebär för dig.

Jag är säker på att du gjort massa bra under din karriär som politiker men jag vill ge dig ett tips: Kommer du ihåg den franska fotbollsspelaren Zinedine Zidane? Minns du några vackra mål eller minns du det sista han gjorde? Jag lyssnar fortfarande gärna på dina svar och jag lovar dig, är de kloka och ärliga så kommer jag inte ”störa” dig mer.

Henrik Boresäter

Anmäl text- och faktafel

Till toppen av sidan