Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Vakna Teljebäck

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Inom tio år har vi elflygplan som trafikerar sträckan Västerås–Arlanda en gång i timmen, tror insändarskribenten. Foto: Anders Wiklund/TT

Bild: TT

Annons

Det är inte företagsvänligt att stänga en stor kommunikationsväg till  Västerås.

De stora företagen i Västerås har sina sypunkter och krav på kommunikation med omvärlden. 

Datajätten Amazon Web Services, AWS har investerat minst 3,4 miljarder kronor i Sverige och byggt tre stora datacenter, Katrineholm, Eskilstuna och Västerås. Sedan dess har man köpt ytterligare mark i anslutning till två av anläggningarna och uttalat en ambition om att expandera. ”Som vår vd Andy Jassy tidigare sagt kan det över tid handla om flera miljarder dollar” säger Guido Bartel AWS, till Dagens Industri.

Annons

Annons

Northvolt Labs, som också har en jätteanläggning på 19 000 kvm i Västerås och sin tillverkningsfabrik i Skellefteå har säkert planerat för någon form av egen flygverksamhet mellan orterna.

För att inte nämna världskoncernen ABB som har ett av sina största Research Centers här och bara i Västerås har cirka 4 000 anställda.

Miljardinvesteringar i denna industristad. De kräver naturligtvis kommunikationer med omvärlden. Om Teljebäck tror något annat skall han omedelbart bort från sin position. 

Tesla aviserar att man är på väg mot ett genombrott på batterisidan, 4 000 cykler, 1 miljon miles det vill säga med våra mått 160 900 mil. Man kan optimera batterier för antingen densitet eller kapacitet. Det verkar som att  vi före årets slut  har någon form av offentlighet av framstegen.

Med andra ord, elektriciteten är på väg att bli den överlägset mest använda energiformen framöver. Lägg därtill att Västerås av gammalt är ett centrum för utveckling på delta område.

Det händer mycket på utvecklingssidan inom flera områden.

En inte alltför vågad gissning är att vi inom tio år har elflygplan som regelbundet trafikerar Arlanda en gång i timmen och säkert även Bromma.

Teljebäck måste vakna upp och inse att Västerås har vuxit och fortsätter att växa och blivit en än mer betydelsefull metropol i omvärlden.

Åke Westin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan