Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Behåll flygplatsen för jobben och tryggheten

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Underskotten är inte så stora som Liberalerna säger, hävdar Elisabeth Unell (M).

Bild: Britt-Louise Bergström

Annons

Liberalerna i Västerås ifrågasätter i en debattartikel den 22 maj de siffror som jag presenterade i en tidigare debattartikel. För alla läsare är det viktigt att veta att de siffror jag presenterade är hämtade från en av majoriteten beställd utredning som kallas ”faktabaserad sammanställning för flygplatsområdet”. När underlaget presenterades ifrågasatte inte liberalerna sammanställningen.

Vad jag förstår ifrågasätts den samhällsekonomiska kalkylen som enligt utredningen ger 14,1 miljoner i skatteintäkter till Västerås stad. Övrig redovisning är vi överens om eftersom det inte ifrågasätts i artikeln. Brandberg med flera hänvisar till att det inte är ett problem om jobb försvinner från Västerås. De som arbetar med flygrelaterade verksamhet kan arbeta någon annanstans.

Annons

Det vill säga enligt liberalerna är det bättre att de flyttar till exempelvis Eskilstuna eller Örebro om man vill fortsätta var verksam inom flygbranschen. Kontakter har redan tagits. Det är ett särskilt magstarkt uttalande i dessa tider när arbetslösheten ökar och de flesta andra politiker gör allt man kan för att rädda företag, så att fler jobb blir kvar. Jag kan konstatera att liberalerna vet att jobb kommer att försvinna om flygplatsen läggs ned. Om verksamhet och människor flyttar från Västerås minskar skatteintäkterna.

Annons

Dessutom, oavsett vad man tycker om den samhällsekonomiska kalkylen, visar mina beräkningar att det faktiska underskottet är mindre än de 24 miljoner kronor som redovisas i flygplatsbolagets redovisning. Hyresintäkter till andra helägda kommunala bolag (11,9 miljoner kronor), lägre statlig skatt (5,1 miljoner kronor) och med en möjlighet till medfinansiering från Region Västmanland borde även Brandberg inse att flygplatsen är värd att behålla.

Västerås flygplats har en potential. Det finns förutsättningar för utveckling i ny teknik som exempelvis elflyg. Närhet till Stockholm och för företag som redan finns i Västerås ger flygplatsen en intressant möjlighet för utveckling särskilt kopplat till att göra flygverksamhet mer miljövänlig. Vi vet också att företag etablerar sig i Västerås för att det finns en flygplats som ger möjlighet för snabba kommunikationer när det behövs.

Västerås är också den ort som har störst utbildningsverksamhet för piloter. Piloter som kommer och bor i Västerås under utbildningen. Detta är inte det enda, Flygplatsen behövs för transporter med exempelvis ambulansflyg och vid stora kriser som vid den stora branden i Västmanland. Att ha en flygplats ökar tryggheten och säkerheten för västeråsarna. Jag vill också passa på att påminna om aktiebolagslagen, att man som styrelseledamot ska verka för bolaget bästa och då är det inte lämpligt att skriva under en artikel som den liberalerna har författat.

Elisabeth Unell (M), oppositionsråd

Anmäl text- och faktafel

Till toppen av sidan