Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Nedläggning av flygplatsen har aldrig varit ett självändamål

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Jan Ernheimer

Annons

I annonser i VLT påstår ett antal undertecknare, varav flera är moderata politiker som skriver utan partibeteckning, att Liberalerna i ett ”politiskt maktspel” skulle ha tvingat andra partier att lägga ned flygplatsen. Detta är inte sant. Liberalerna har aldrig tyckt att nedläggning är ett självändamål, utan vårt fokus har hela tiden varit flygplatsbolagets ekonomi. Vi gick till val i Västerås 2018 på följande politik (saxat ur vårt officiella valprogram): ”Flygplatsbolaget ska under perioden 2019-2020 minska sina förluster till maximalt 10 miljoner per år. Efter år 2020 ska den kommunala förlusttäckningen i flygplatsbolaget upphöra.”

Annons

Annons

Denna politik – som alltså är helt inriktad på att eliminera underskotten – fick ett starkt stöd bland västeråsarna. Andra partier har däremot drivit nedläggning av flygplatsen som ett självändamål.

När det i höstas blev uppenbart att flygplatsbolagets underskott framöver kommer att öka snarare än minska så var vår linje från Liberalerna att man i första hand kunde börja med att avveckla passagerartrafiken, och tills vidare behålla övriga flygverksamheter, för att se om ekonomin på detta sätt kunde komma i balans. Denna linje har dock i stort sett ingen annan velat medverka till, och vi hamnade då i ett läge där vi hade att välja mellan nedläggning eller att låta de årliga underskotten öka igen (som uppenbarligen förespråkas av M, KD, SD och C). Att vi skulle ha tvingat eller utpressat något annat parti – som det står i annonsen i VLT – är alltså rent nonsens. Vi har valt det möjliga alternativ som bäst överensstämmer med den politik som Liberalerna gick till val på. Det skäms vi inte för.

Jesper Brandberg, kommunalråd och gruppledare Liberalerna Västerås

Anna Lundberg, kommunalråd och ordförande Liberalerna Västerås

Anmäl text- och faktafel

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan