Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Våga vara visionärer

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Har följt flygplatsdebatten via insändare och reportage i VLT efter att L, S och MP beslutat om nedläggning med motivet att flygplatsen går med en förlust på 23–60 miljoner per år.

Vi har alltså i dagsläget en fungerande flygplats som samhällsekonomiskt kan ha en viktig roll i vårt samhälle i dag och framtiden både för kommunen och Sverige gällande sjuktransporter, flygutbildningar, brandflyg, persontransporter företag/civila och eventuell ökad militär hotbild för återupprättande av militär flygbas.

Tittar vi på den framtida utvecklingen av elddrivet flyg som är delvis startat och närhet av Northvolts utveckling av framtida batterier i Västerås borde även det vara ett absolut plus för en kanske blomstrande flygindustri.

Annons

Miljömässigt skulle Västerås kunna vara en viktig spelare för framtidens eldrivna flyg med minimal miljöpåverkan.

Annons

De förslag om att marken vid flygplatsen ska omvandlas till bostäder verkar vara en angelägen punkt för de partier och naturligtvis byggbolag där attraktiv mark skulle frigöras med kommunala medel till höga kostnader, arbetstillfällen, rivningar, miljöåterställning och så vidare.

Bostäder kan ju byggas på mark i princip överallt men en flygplats kräver många förutsättningar för att kunna etableras.

Om vi nu åter tittar på flygplatsens och kommunens ekonomiska förutsättningar var det inte länge sedan Västerås kommun stöttade vårt badpalats Kokpunkten ekonomiskt.

Även Kokpunkten har gått med miljoner i förlust. Där har Västerås kommun ingått ett avtal med Peab om att betala 15 miljoner per år under 25 år, vilket kostar oss skattebetalare 375 miljoner för alla nöjesbadare.

Tittar vi på samhällsnyttan flygplats kontra badpalats med tanke på var pengar har förbrukas är det inte svårt att se vad som är förståndigt när det gäller framtida kommunikation och utveckling som även i framtiden kommer att vara av en central del för Västerås, Sverige och övriga världen.

Människan har nu fått en pandemi som säkert öppnat ögonen på de flesta när det gäller miljö, ekonomi, framtidens kommunikationer och att vi måste agera annorlunda i en framtid och för att kunna ha en framtid.

Annons

En sak är säker: vi behöver en hållbar och miljöanpassad kommunikation i världen. Kan Västerås vara en del i denna utveckling? Ska vi ta denna chans och behålla flygplatsen samt utveckla den i stället för avveckla? Man måste vara lite mera av visionärer än i dag. Badpengar och tågtak må vara men se en helhet för en framtid.

SON

Anmäl text- och faktafel

Till toppen av sidan