Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Låt flygplatsen vara kvar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Flyget mellan Västerås och Malaga skulle kunna utökas, anser debattören. Foto: Peter Krüger/arkiv

Annons

Jag följer genom VLT med allt som skrivs om vår flygplats i Västerås och jag har många gånger tänkt att jag skriva mina synpunkter. Det som direkt väckte mig nu var det fina debattinlägget Vakna västeråsare och västmanlänningar av Sten Blomqvist. Jag håller med om allt som finns i artikeln men det finns också många fler bra debattartiklar som Att värdera patientsäkerhet i antal strandtomter av Kolja Gilli, Flygplatsen i Västerås i ett större internationellt sammanhang av Carl-Åke Utterström samt inlägg av många fler, bland andra Elisabet Unell och Henrik Boresäter.

Annons

Annons

Eftersom jag vet att det inom socialdemokraterna finns delade meningar om flygplatsen och att de gick på val med att flygplatsen skulle vara kvar så undrar man om det i verkligheten är så att det nya stationsprojektet kommer att kosta så mycket pengar att man måste lägga ner så mycket man kan av kommunal verksamhet för att få tillgång till pengar. Jag och min familj har bott hela vårt yrkesverksamma liv i Västerås. Det är en mycket fin stad som också har för avsikt att bli större och större. Mälarenergi planerar för en stad som är väsentligt större och man utvecklar områden i staden som ska ta emot nya industrier på Finnslätten med flera ställen, bland annat Northvolt.

Enligt en insändare vill Northvolt ha flygkommunikation till Västerås. Jag har under mitt yrkesliv använt Västerås flygplats många gånger men då fanns det också fler flighter till fler flygplatser. Att kunna åka iväg på ett möte på morgonen och komma hem på kvällen utan att vara tvingad att ta in på hotell är mycket värt.

Många har skrivit om flygutbildningen, sjuktransporter, försvar med mera men ett område som kommer att bli tyvärr mer av är risken för bränder i Sverige. Där borde man bygga upp ett brandförsvar och där ligger Västerås flygplats mycket bra till med sitt centrala läge och närhet till vatten.

Jag flyger ofta mellan Malaga och Västerås. Där skulle flyget kunna öka väsentligt mer om man arbetade mer med marknadsföring till bland annat Spansk-nordiska föreningen. I Spanien bor det cirka 90 000 svenskar. Många av dessa är pensionärer som liksom jag mår bra av det varma klimatet under vintern. Andra arbetar i Spanien. På Costa del Sol finns flera svenska skolor från förskola upp till studenten, det finns tre spanska tidningar skrivna på svenska och det finns rehabiliteringscentra för svenskar med mera samt svenska kyrkan.

Annons

Annons

Som EU-medborgare är det viktigt med denna möjlighet att bo i olika länder. Själv har jag yrkesarbetat hela mitt vuxna liv och varit bosatt i Västerås. Jag har alltid varit folkpartist/liberal och suttit i landstingsfullmäktige samt flera styrelser som fritidspolitiker. Detta även när jag blev personröstad som för namn på valsedeln. Jag och min familj samt många av mina liberala vänner blev glada och stolta över att Sabuni blev ledare för Liberalerna men på grund av Liberalernas agerande runt flygplatsen i Västerås så kommer vi aldrig att rösta på Liberalerna igen.

Hur kan socialdemokraterna gå fram tillsammans med två partier som troligtvis kommer att försvinna vid nästa val och genom det få igenom en stängning av flygplatsen. Detta tycker jag är höjden av osmaklighet.

Birgitta Sjöberg

Anmäl text- och faktafel

Till toppen av sidan