Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Regionen sviker sitt ansvar

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tomas Högström (M).

Bild: Privat

Annons

Det blir allt mer uppenbart. Region Västmanland sviker sitt regionalpolitiska utvecklingsansvar. De som sviker är den styrande treenigheten bestående av socialdemokrater, liberaler och centerpartister i Region Västmanland.

I januari 2017 tog regionen över ansvaret från länsstyrelsen att arbeta för att främja regional utveckling och företagande. Inte minst socialdemokratiska regionråd var då stora i orden. Äntligen var det deras ansvar och en regional fråga att leda utvecklingen. Nu skulle de visa beslutskraft och driva utvecklingen.

Annons

Hur blev det? Det vi nu ser, inte minst i flygplatsfrågan är att treenigheten (S, L och C) hukar bakom sina taburetter. Det går till på följande sätt:

Socialdemokraterna i regionen hänvisar till att (S) i länet sagt att flygplatsen är en fråga för partikamraterna i Västerås stad. Anders Teljebäck (S) har varit tydlig med vad han vill som en del i en politisk uppgörelse med Liberalerna i staden. Då måste Socialdemokraterna i regionen gilla läget, för så är kulturen i deras organisation. Öppet deklareras nu från regionen att de inte avser att agera i frågan. Det heter att de ”inte fått frågan om samråd”. 

Annons

Inom Liberalerna är situationen den motsvarande. Det är en kommunal fråga om det ska finna en flygplats i länet eller inte. Samtal är inte aktuella och Liberalerna i regionen anpassar sig till ”starke man” i Västerås stad. Någon egen åsikt har de inte. Ansvaret för regional utveckling och företagande får någon annan ta. Liberalerna vill inget.

Inom Centerpartiet är det mer komplicerat. Centerföreträdare i Västerås stad driver hårt frågan och ifrågasätter hanteringen och förslaget att lägga ner Västerås flygplats. De gör det trots att de sitter med och styr tillsammans med S och L. Hur länge det samarbetet varar återstår att se.

Centerpartiet i regionen med sina ledande företrädare som varmt välkomnade övertagandet av utvecklingsansvaret från länsstyrelsen, vad gör de? De sitter still i båten och gör eller säger ingenting. Antagligen för att de anser att det är viktigare att vårda samarbetet med S och L än att ta politiskt ansvar.

Annons

Regionens ledande treenighet ville ha det regionala utvecklingsansvaret och uppgiften att främja företagandet i länet, men när de väl fick det så klarade de inte av att leva upp till ansvaret. 

Tomas Högström (M)

Regionråd

Anmäl text- och faktafel

Till toppen av sidan