Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: En modern ättestupa

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

Alla äldre och äldreäldre skall hålla sig inomhus, stängas in i sina bostäder. Om de går ut anmodas de att hålla sig på behörigt avstånd från andra människor och inte besöka några begivenheter.

Från början skulle de hålla sig inne helt men så kom man underfund med att frisk luft är nyttigt.

Dessutom respekterar de inte säkerhetsavstånd till de äldre utan står nära i köer.

De yngre och yngreyngre däremot, umgås med varandra inomhus, utomhus, på stan, matställen och i butiker.

De kramar och pussar på varandra och är mycket nära trots att det inte rekommenderas från myndighetens sida.

Dessutom respekterar de inte säkerhetsavstånd till de äldre utan står nära i köer. De går heller inte undan vid möte på trottoarer. Den äldre får gå ut i gatan med risk för att bli påkörd av motorfordon, för att försöka hålla avstånd.

Annons

Annons

De personer som bor på äldreboenden eller i sina bostäder och har hemtjänst får inte ta emot besök från sina anhöriga för att smittan inte skall spridas.

Däremot, var de än befinner sig får de ta emot personal från hemtjänsten. Den personalen är talrik. Många olika personer kommer varje dag till dem.

Personalen går mellan sjuka och friska hjälpbehövande utan att använda skyddsutrustning. De är ofta extrainkallade och outbildade. Helt utan kunskap om hur arbetet skall utföras. I vissa fall använder de sina privata kläder. Eventuellt bär de en skjorta med hemtjänstens emblem. Skjortan byts dessvärre inte ut när de går från den ena hjälpbehövande till den andra.

Att ta livet av gamla improduktiva personer som enbart anses kostsamma för samhället och ligger det till last, är en gammal metod som använts genom årtusenden. Nu har gränsen dragits vid 70 år.

Människor dör på grund av coronavirus och sjukdomen covid-19. De flesta av dem i en hög ålder. Detta är en modern ättestupa. En medveten metod.

Att ta livet av gamla improduktiva personer som enbart anses kostsamma för samhället och ligger det till last, är en gammal metod som använts genom årtusenden. Nu har gränsen dragits vid 70 år.

Från myndigheters och politikers sida skyller man på att det är för att skydda de äldre som dessa åtgärder vidtagits. Detta är jag mycket tveksam till. När sjukdomen klingat av kommer vi att ha decimerat antalet äldre personer betydligt. Då slipper samhället den kostnad som de utgjort. Detta är ett sätt att utjämna populationen och få betydligt fler produktiva, inkomstbringande individer.

Annons

Annons

Hela världen är nu i karantän. Kontakten mellan människor stryps på olika sätt.

Håll avstånd till andra människor. En armslängd, 1m, 2 ½ m, ingen fysisk kontakt alls.

Den äldre och som ändå vågar sig ut ses inte med blida ögon av de yngre. Möjligtvis kan den ta en ensam promenad långt från övriga människor.

De som inte dör av smittan kommer att drabbas av depression och dö av kontaktlöshet.

Var snäll mot din mormor. Besök henne inte i onödan anmodas det från smittskyddsmyndigheten. Ring henne i stället. Men att ringa sin mormor glöms så lätt bort i det stora internetflödet med all information.

De yngre och yngreyngre som har äldre och äldreäldre vänner i bekantskapskretsen bör tänka på att höra av sig. Att träffas för en distansfika eller avståndspromenad går alldeles utmärkt.

Tänk på att du är en medmänniska som behövs extra mycket i dessa, för många ensamma tider.

Snart är alla äldre och äldreäldre borta. Då har vi en historielös nation med enbart medelålders, yngre och yngreyngre människor. En vacker dag, om de får leva, kommer även dessa att bli äldre och äldreäldre.

Kanske finner, politiker, samhälle eller naturen då på en annan typ av ättestupa att införa vid lägre ålder än den som är i dag?

Blir DU då lönsam lilla människa?

Hela jorden darrar inför denna dystra framtid.

Lotta Mattsson

Anmäl text- och faktafel

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan