Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: SD om flygplatsen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: Tony Persson

Annons

Nej! Det är inte skattepengar som täcker flygplatsbolagets underskott. Den som påstår det är antingen oinformerad eller far med osanning. Underskottet täcktes 2019 med hjälp av överskott i andra kommunala bolag inom koncernen. Men för de som vill skapa opinion för att avveckla flyget smaker det nog bra att kalla det för ”skattepengar”. För den som har ett större perspektiv och inte enbart fokuserar på flygplatsbolaget är det lätt att se de samhällsekonomiska vinsterna med flygplatsen.

Jag är djupt oroad över att inte ens en global pandemi kan väcka S, L, MP och V:s krismedvetenhet till liv. Inte på något sätt väljer man att förklara hur det är meningen att ambulansflyg, med bland annat kuvös/intensivvårdstransporter, organtransport till organdonationer och så vidare ska fungera i framtiden om inte Västerås flygplats finns kvar (Gillis VLT 20/5-20 och Hård af Segerstad i VLT 23/5-20).

Annons

Annons

Västerås befolkning väntas växa till 230 000 invånare år 2050 vilket självklart även innebär ökat behov av just den sjukvård man nu vill skära ner på. Hur det här ska lösas kommer med största sannolikhet hamna på sjukvårdspersonal som i vanlig ordning får trolla med knäna för att inte patienter ska hamna för mycket i kläm. Två år till är vad majoriteten kan sträcka sig till att västmanlänningar ska få ha god tillgång till denna vård. Detta är vad majoritetens satsningar på vård, skola och omsorg resulterar i i praktiken.

När det gäller Västerås nya framsida, Mälarporten, har man däremot inga problem att planera för 100 år framåt och ha spenderarbyxorna på (Teljebäck, Brandberg, Skure Eriksson, Thunell, VLT 26/5-20). 500 miljoner för ett gyllene tak är inte för dyrt när det gäller detta menar Brandberg (VLT 29/4-20), här ska inga halvmesyrer får råda. Åke Hillman får sig också en känga och anklagas för ekonomisk kortsiktighet vad gäller stationsbyggandet på 90-talet. Vi måste ju alla förstå att Brandberg försöker ”skapa bestående arkitektoniska värden” här. Vilket i Maslows behovstrappa självklart hamnar före Västeråsare och västmanlänningars behov av vård, omsorg och skydd (nej, Jesper, det gyllene taket skyddar inte ens mot regn).

Kanske är det helt enkelt så att för majoriteten inte har förmåga att planera för annat än vackert väder? Varför behandlar de annars frågor om krisberedskap, totalförsvarsförmåga och sjukvård som Ove i Solsidan; någon annan kan stå för de fiolerna.

Annons

Annons

Min vision av Västerås är tvärt om att Västerås både ska planera och ha beredskap för vackert och fult väder. Det är inte vi som ska stå med mössan i hand när krisen kommer, däremot är det vi som ska ha förmåga att kunna bistå andra när de behöver hjälp. Västerås flygplats är en enormt viktig del för att kunna göra det. Det är vad som anstår en stad av Västerås storlek.

Erik Johansson (SD)

gruppledare Västerås

Anmäl text- och faktafel

Till toppen av sidan