Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Har S, L, MP och V:s politiker rätt fokus?

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Bild: TT

Annons

När Elektriska Aktiebolaget i Arboga i slutet av 1880-talet behövde expandera sin verksamhet så påbörjades en dragkamp mellan Arboga, Örebro och Västerås om var företaget skulle placeras. Den kampen vanns till slut av Västerås, via dess dåvarande politiker och näringslivs förutseende om den framväxande elkraftens betydelse. Detta genom att Västerås erbjöd mark och nödvändig ekonomisk hjälp att uppföra det så kallade Turbinhuset. I december 1890 beslutades att företaget Elektriska Aktiebolaget i Arboga skulle flytta till Västerås och ombildas till ASEA. Sju år senare grundades Svenska Metallverken i Västerås, som levererade den viktiga metallen koppar till ASEA:s elmotorer. Hade Arbogas politiska styre 1890 förstått betydelsen att erbjuda företaget samma villkor som Västerås, så hade den framtida stadsutvecklingen mellan Arboga och Västerås, förmodligen varit det omvända.

Annons

Annons

I dag råder i Västerås en politisk oenighet mellan majoritet och opposition, främst gällande Hässlö flygfält, som alltmer börjar likna Arbogapolitikernas stora missbedömning i slutet på 1880-talet.

Före valet 2018 fanns en politisk ambition i Västerås/Eskilstuna, samt även ett vallöfte från (S) att verka för en uppgradering av Mälardalens Högskola till Teknisk Universitet. Efter det har Northvolt och Amazon etablerat delar av sin verksamhet i Västerås. Inom Västerås näringsliv finns därutöver en ambition att utveckla Finnslätten till att bli Europas ledande elektrifierings- och automationskluster. Även OSM Aviation Academy (Nordens största flygskola) som är verksam på Hässlö, har nyligen köpt in 60 Elflygplan i USA, vilka planeras att fasas in i flygutbildningen på olika flygskolor i Norden från och med 2021, varav mellan 10-15 plan ska placeras i Västerås. Om vår Högskola skulle uppgraderas till Tekniskt Universitet så kunde detta underlätta för de krafter som arbetar för Finnslättens visioner och Elflygets utveckling.

Men med tanke på den politiska oenighet som för närvarande råder i frågorna om Mälarportens utformning, Hässlös framtid, samt även en förtätning inom före detta Metallverkens industriområde, verkar mycket i den politiska processen i Västerås nu fastnat i en destruktiv prestigekamp, främst från majoritetspartiernas sida.

Annons

Så hur tänker man då från S, L, MP och V:s sida. Med en växande opinion mot främst ”Gyllene taket” och Hässlös nedläggning. Kommer då deras politiker i respektive parti att ha tillräcklig tid och energi över för att också fokusera på ett förverkligande i Universitetsfrågan, samt ge nödvändig politisk stöttning i utvecklingen av Finnslätten. Och kommer hos dessa partier finnas ett politiskt mod och att spara 500 miljoner skattekronor till Västerås stadskassa genom att stoppa Mälarportens ”Gyllene tak”. Detta då för Västerås kommuninnevånare och Västmanlands bästa.

Kurt Åberg

Anmäl text- och faktafel

Till toppen av sidan