Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Flygplatsen - utveckla i stället för avveckla

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Tony Persson

Annons

Jag har följt flygplatsdebatten via reportage i VLT efter att L, S, MP gemensamt beslutat för nedläggning med motivet att flygplatsen går med en förlust på cirka 23-60 miljoner per år, dock cirka 23 miljoner senaste året.

Vi har alltså i dagsläget en fungerande flygplats som samhällsekonomiskt kan ha en viktig roll i vårt samhälle i dag/framtiden både för kommunen och Sverige gällande sjuktransporter, flygutbildningar, brandflyg, persontransporter företag/civila och för eventuell ökad militär hotbild för återupprättande av militär flygplats.

Tittar vi på den framtida utvecklingen av eldrivet flyg som är delvis startat och med en närhet av Northvolts utveckling av framtida batterier i Västerås borde även det vara ett absolut plus för en blomstrande flygindustri.

Annons

Annons

Miljömässigt skulle Västerås kunna vara en viktig spelare för framtidens eldrivna flyg med minimal miljöpåverkan. De förslag om att marken  vid flygplatsen ska omvandlas till bostäder verkar vara en angelägen punkt för partierna som vill lägga ner flygplatsen och för byggbolagen där attraktiv mark skulle frigöras med kommunala medel till höga kostnader.

Bostäder kan ju byggas på mark i princip överallt men en flygplats kräver många förutsättningar för att etableras.

Om vi nu åter igen tittar på flygplatsens och kommunens ekonomiska förutsättningar var det inte länge sedan Västerås kommun stöttade vårt badpalats Kokpunkten ekonomiskt.

Även Kokpunkten har gått med miljoner i förlust, där har Västerås kommun ingått ett avtal med PEAB på att betala 15 miljoner per år och under 25 år vilket kostar oss skattebetalare 375 miljoner för badpalatset badare.

Tittar vi på samhällsnyttan flygplats kontra badpalats med tanke var pengarna förbrukas är det inte svårt att se vad som är förståndigt.

Jordens befolkning är i dag utsatt för en pandemi som säkert öppnat ögonen för de flesta människor gällande miljön, ekonomin och utveckling av framtidens kommunikationer och att vi måste agera annorlunda i en framtid för att ha en framtid.

Annons

En sak är säker och det är att vi behöver en hållbar kommunikation i världen som är miljöanpassad i vårt resande och i handel globalt. Kan Västerås vara en del i denna utveckling ska vi ta denna chans och behålla flygplatsen samt utveckla den i stället för avveckla, det behövs flera visionärer i vår kommun i dag som har framtida visioner på en levande och blomstrande flygplats.

SON

Anmäl text- och faktafel

Till toppen av sidan