Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: En flygplats räddar liv

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Skogsbranden 2014 i Västmanland.

Bild: Arkivbild

Annons

2014 hade vi den största skogsbranden i mannaminne i Sverige. Då var det väldigt bra att ha en närbelägen flygplats vilket förkortade transporttiden och ökade operationstiden för vattenbombplanen. Lyckligtvis var det få människor som skadades och dödades samt egendom som förstördes.

Flygplatsen vill man nu lägga ner samtidigt som allt pekar på ett varmare och torrare klimat på grund av den globala uppvärmningen, vilket kommer öka riskerna för skogsbränder i framtiden samtidigt som vi får en försämrad möjlighet att bekämpa framtida bränder. Detta påverkar inte bara Västerås utan hela Västmanland.

Annons

Annons

En nedläggning av flygplatsen innebär också att ambulansflyget, som används för akuta eller planerade uppdrag med transportavstånd som är olämpligt att använda bilambulans eller ambulanshelikopter för, försvinner. Donationer och transplantationer av organ, som är väldigt tidskritiska, blir också lidande. Den som bor nära en öppen och fungerande flygplats har större chans att få eller kunna donera ett organ, en nedläggning innebär alltså att färre människoliv kan räddas.

Så hur många Västmanländska liv är en nedläggning av flygplatsen värd?

Christer Gerdtman

Anmäl text- och faktafel

Till toppen av sidan