Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Insändare: Västerås kommun vill inte ha brandflyg

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Ett normalt år upptäcker brandflyget drygt 100 bränder där vi kan förkorta släckningstiden avsevärt, skriver signaturen LG. Foto: Arkivbild

Annons

Beslutsfattare i Västerås kommun måste ta sitt ansvar och behålla en väl fungerande flygplats. För om beslutet blir verklighet innebär det att våra politiskt ansvariga inte vill ha ett skydd mot exempelvis skogsbränder.

En skogsbrand börjar alltid liten och växer till sig. Beroende på vilken typ av mark det är så är spridningen olika snabb, men efter 15–20 minuter kan vi ha en brand i storleksordningen av en fotbollsplan.

Annons

Annons

Att försöka hitta en brand på marken där man känt rök tar tid. I Västmanlandsbranden blev man fördröjd till skadeplatsen och se hur stor den branden blev.

En normal skogsbrand som upptäcks tidigt tar cirka tre timmar att släcka till en kostnad av cirka 250 000 kronor.

Brandflyget upptäcker bränder tidigt och kan positionsbestämma dessa och ge information om tillgängliga vägar. De kan skicka bilder på branden så att rätt resurser kan sättas in.

En normal skogsbrand som upptäcks tidigt tar cirka tre timmar att släcka till en kostnad av cirka 250 000 kronor. Fördröjs insatstiden så ökar släckningstiden markant och så även kostnaderna.

Ett normalt år upptäcker brandflyget drygt 100 bränder där vi kan förkorta släckningstiden avsevärt. Det finns beräkningar där vi sparar mellan 100–200 miljoner kronor per år.

För att vi ska kunna flyga och spana behövs det flygplatser som i Västerås där vi utbildar piloter för samhället. Det är vi som flyger dessa enmotoriga flygplan och det är vi som stödjer samhället när allt annat kommersiellt flyg står still i dessa pandemitider.

Se till att bevara Västerås flygplats.

LG

Anmäl text- och faktafel

Till toppen av sidan